Linkovi

U Beogradu održan marš Besmrtnog puka na čelu sa ruskim ambasadorom


Marš Besmrtnog puka u Beogradu povodom Dana pobede, 9. maja 2022. (foto: Vesna Anđić, RFE/RL)
Marš Besmrtnog puka u Beogradu povodom Dana pobede, 9. maja 2022. (foto: Vesna Anđić, RFE/RL)

BEOGRAD - Marš Besmrtnog puka održan je u Beogradu povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu. Povorka se kretala kroz centar grada do Groblja oslobodiocima Beograda, gde su položeni venci i odata počast borcima protiv fašizma, prenosi Fonet.

Besmrtni puk je šetnja u kojoj učesnici nose fotografije svojih predaka, koji su učestvovali u borbi protiv nacista u Drugom svetskom ratu. Na takvoj šetnji u Moskvi 2018. učestvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na čelu kolone Besmrtnog puka bili su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i u ime tehičke Vlade - ministar za inovacije Nenad Popović, prenosi Fonet.

Ministar Popović, koji je u povorci nosio sliku pretka Boška Popovića, izjavio je da su Srbija i Rusija "uvek bile na pravoj strani istorije" i da su preci "dostojno branili Srbiju i Jugoslaviju".

"I mi imamo obavezu danas da svim političkim sredstvima branimo dve najveće vrednosti - slobodu i nezavisnost i branićemo, jer Srbija mora da bude i slobodna i nezavisna", poručio je Popović, prenosi Fonet.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, u povorci je bilo i nekoliko stotina građana, a na čelu su viđeni i figura predsednika Rusije Vladimira Putina i veliko slovo "Z" - simbol ruske invazije u Ukrajini.

Uz državne i vojne počasti na Groblju oslobodilaca Beograda vence su položili i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ambasador Rusije, delegacije Grada Beograda, država učesnica Drugog svetskog rata, SUBNOR i drugih organizacija.

Bocan Harčenko: "Neverovatni" zapadni pritisci na Srbiju

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je u intervjuu za Politiku da Zapad vrši "neverovatan pritisak na Srbiju", da je u pitanju "konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorisanje njenih interesa".

„Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi. I, naravno, visoko cenimo principijelnu liniju koju čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija“, rekao je Harčenko za „Politiku“.

On je naveo i da „nema i ne može biti nikakve promene pozicije Ruske Federacije prema kosovskom pitanju“.

„Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je s ciljem da pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama“, rekao je Harčenko u kontekstu izjave ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojoj je povukao paralelu između proglašenja nezavisnosti Kosova i proglašenja nezavisnosti Donbasa i Luganska u Ukrajini.

Na pitanje može li Srbija ruski gas da plaća u dinarima, odgovorio je" da će se videti", jer će to biti rezultat pregovora i dogovora dve Vlade.

Tekući ugovor Srbije i Rusije o isporuci gasa ističe početkom juna i u toku su pregovori o novom. Srbija, trenutno, plaća 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što je niže od tržišne cene.

XS
SM
MD
LG