Linkovi

Ruska Duma usvojila predlog zakona o zatvaranju biroa zapadnih medija


ARHIVA - Sednica državne Dume - donjeg doma ruske skupštine u Moskvi, 19. maja 2021.

Ruska Duma usvojila je predlog zakona kojim se tužilaštvu daje ovlašćenje da zatvori biroe zapadnih medija u Moskvi, ako se oceni da su zapadne zemlje "neprijateljski" nastrojene prema ruskim medijima. Predlog je usvojen posle zatvaranja nekoliko ruskih državnih medija na Zapadu.

Predlogom zakona se takođe zabranjuje distribucija članaka ili drugih materijala medija koje je tužilaštvo zatvorilo. Predlog treba da prođe još dve rasprave, da ga razmotri gornji dom skupštine i potpiše predsednik Vladimir Putin pre nego što postane zakon.

Novinarima medija na koje se zakon bude odnosio bile bi ukinute akreditacije - što znači da neće moći da rade u Rusiji. Novi zakonski predlog predstavlja još jedan izazov za strane novinare u Rusiji nakon što je u martu usvojen zakon kojim se kažnjava širenje takozvanih "lažnih" vesti o vojsci.

"U sadašnjoj geopolitičkoj situaciji, masovni mediji su postali instrument uticaja na stanje informacija u društvu", naveli su poslanici u zvaničnom objašnjenju predloženog zakona. U tekstu u koji je agencija Rojters imala uvid takođe se kaže: "U skladu sa zakonom, novinar ili strani dopisnik može da izgubi svoju akreditaciju ako se činjenica neprijateljske akcije ustanovi kroz uvođenje restrikcija na distribuciju ruskih medija koji rade u nekoj stranoj zemlji."

Zakon su predložili uticajni poslanici među kojima je Andrej Lugovoj, kome su britanski tužioci sudili u odsustvu zbog trovanja i ubistva Aleksandra Litvinjenka 2006. godine. Lugovoj, bivši telohranitelj KGB-a, odbacio je sve optužbe.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, prema izveštajima, oštro kritikovao Zapad što sprečava rad pro-vladinih medija kao što su novinska agencija Sputnjik i TV kanal RT povlačenjem dozvola za emitovanje i sankcionisanjem medija, navodeći da se time krše medijske slobode.

U martu, predsednik Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se uvodi zatvorska kazna do 15 godina za namerno širenje "lažnih" vesti o vojsci, zbog čega su neki zapadni mediji povukli svoje novinare iz Rusije. Druge zapadne organizacije, uključujući Rojters, su ostale u zemlji i nastavljaju da šalju izveštaje.

Ruski zvaničnici ne koriste reč "invazija" i kažu da zapadni mediji pružaju izuzetno selektivan narativ o ruskoj "specijalnoj operaciji" u Ukrajini, koja ignoriše ruske zabrinutosti zbog širenja NATO-a i navodnog progona govornika ruskog jezika u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG