Linkovi

MOK: Rusija nije isključena sa OI


Ruski predsednik Vladimir Putin sa ruskim Olimpijcima (arhiva)
Ruski predsednik Vladimir Putin sa ruskim Olimpijcima (arhiva)

Medjunarodni olimpijski komitet odlučio je da ne zabrani svim ruskim timovima učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u avgustu, posle otpužbi o rasprostranjenom dopingovanju ruskih sportista pod pokroviteljstvom države.

Posle današnjeg sastanka, komitet je zaključio da je na pojedinačnim sportskim federacijama da utvrde da li će sportistima iz Rusije dozvoliti da se takmiče na Igrama.

U nedavnom izveštaju Svetske anti-doping agencije (WADA) ukazuje se na raspostranjeno dopingovanje ruskih sportista uz znanje i podršku države na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. i apeluje na Medjunarodni olimpijski komitet da zabrani svim ruskim sportistima i zvaničnicima da učestvuju na letnjim Olimpijskim igrama u Brazilu.

Glavni istražitelj agencije, Ričard Meklaren, naveo je da postoje dokazi da je jedna laboratorija u Moskvi “radila na zaštiti i prikrivanju dopingovanih sportista unutar zaštićenog državnog sistema, da su sportisti imali instrukcije da manipulišu rezultatima rutinskih testova mokraće koji se sprovode da bi se otkrile takve zloupotrebe na medjunarodnim takmičenjima.

XS
SM
MD
LG