Linkovi

WADA traži zabranu nastupa ruskih sportista u Riju


Svetska anti-doping agencija (WADA) pozvala je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da zabrani svim ruskim timovima da učestvuju na predstojećim Letnjim igrama u Rio de Žaneiru.

WADA takođe traži od MOK-a da zabrani svim ruskim zvaničnicima pristup međunarodinim takmičenjima, koji će se sledećeg meseca održati u Riju. Preporuke svetske antidoping agencije objavljene su uz vrlo negativan nezavisni izveštaj, u kojem se navodi široko rasprostranjeno korišćenje stimulativnih sredstava među ruskim sportistima na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju pre dve godine, koje je podržala država.

Vodeći istražitelj Svetske anti-doping agencije Ričard Meklaren danas je izjavio da dokazi potvrđuju da je laboratorija u Moskvi "operisala u cilju zaštite dopingovanih ruskih sportista, unutar zaštićenog državnog sistema" i da je ruski državni Centar za sportsku pripremu koordinisao nastojanja da se prikrije doping, a da su sportisti dobijali inbstrukcije kako da izmanipulišu rezultate rutinskih kontrola urina na međunardnoim takmičenjima.

MOK je u svom saopštenju danas najavio da će "pažljivo proučiti složene i detaljne optužbe, posebno kada se radi o ministarstvu sporta Rusije. "MOK neće oklevati da preduzme najstrožije sankcije protiv bilo kojeg pojedinca ili organizacije", naveo je predsednik MOK-a Tomas Bah.

XS
SM
MD
LG