Linkovi

Odbijena žalba ruskih atletičara


Ruskinja Marija Savinova pre četiri godine u Londonu kada je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u trci na 800 metara
Ruskinja Marija Savinova pre četiri godine u Londonu kada je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u trci na 800 metara

Sud za arbitražu u sportu, sa sedištem u Lozani, odbacio žalbu Rusije na zabranu naastupa njenih atlietičara i atletičarki na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, zbog optužbi o rasprostanjenoj upotrebi dopinga.

Generalni sekretar Suda Matju Rib saopštio je odluku, prema kojoj Olimpijski komitet Rusije neće imati pravo da nominuje nikog iz atletičarskog tima za Olimpijske igre. On je međutim naglasio da s obzirom da Međunardoni olimpijski komitet nije učestvovao u ovoj arbitraži, Sud nema jurisdikciju da odluči da li MOK može da prihvati ili odbije nominacije Olimpijskog komiteta Rusije za takmičenje njihovih ateltičara u Riju.

Kremlj je saopštio da duboko žali zbog odluke arbitražnog suda, dok je ministar sporta Rusije Vitalij Mutko izjavio da "ne postoji zakonska osnova" za tu presudu.

Svetska anti-doping agencija nedavno je objavila nezavisni izvešaj o rasprostranjenom zataškavanju upotrebe dopinga među ruskim sportistima na poslednjim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Za sada je nastup u Riju zabranjen samo ruskim atletičarima, ali izvršni odnbor MOK-a zaseda u nedelju kako bi doneo odluku da li da zabrani nastup na Igrama svim ruskim sportistima.

XS
SM
MD
LG