Linkovi

U Srbiji počele zajedničke rusko-srpske vojne vežbe


Vojna vežba pripadnika vojski Srbije i Rusije iz 2018.
Vojna vežba pripadnika vojski Srbije i Rusije iz 2018.

Zajednička antiteroristička pokazna vežba srpske i ruske vojske počela je u Srbiji, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane. Na sajtu srpskog ministarstva te informacije nema.

Navodi se da u vežbi učestvuju specijalne jedinice iz obe zemlje i da će trajati do 25. maja.

Planirano je da se tokom vežbe isproba i sletanje padobranskim sistemom Arbalet, kao i uništenje i blokada nelegalne vojne formacije.

Takođe je planirano da se prikaže gađanje iz oružja malog kalibra, piše rusko ministarstvo koje na sajtu objavljuje i fotografije.

Objava o zajedničkoj vojnoj vežbi srpske i ruske vojske na sajtu ruskog ministarstva (printscreen)
Objava o zajedničkoj vojnoj vežbi srpske i ruske vojske na sajtu ruskog ministarstva (printscreen)

U saopštenju se navodi da u vežbi učestvuje 200 pripadnika ruske vojske i 11 jedinica vojne tehnike Zapadnog vojnog distrikta, ali se ne navodi koje jedince niti koliko vojnika učestvuje sa srpske strane.

Na ceremoniji otvaranja, dve strane su istakle značaj zajedničkih vojnih vežbi i saradnju specijalnih jedinica i oružanih snaga Srbije i Rusije u borbi protiv terorizma.

Srbija je u septembru 2020. otkazala učešće na zajedničkoj vojnoj vežbi u Belorusiji sa Rusijom i Belorusijom "Slovensko bratstvo", u trenutku kada su bili protesti protiv predsednika Aleksandra Lukašenka. Tadašnji ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao da je Beograd odustao od vežbi zbog "pritisaka" spolja.

XS
SM
MD
LG