Linkovi

Rusija granatirala stambeni blok u Zaporožju, vojni vrh na meti zbog neuspeha na frontu


Posledice ruskog raketnog napada na stambeni blok u Zaporožju (Foto: EUTERS/Stringer)
Posledice ruskog raketnog napada na stambeni blok u Zaporožju (Foto: EUTERS/Stringer)

KIJEV - Ruski projektil pogodio je stambeni blok u gradu Zaporožje koji se nalazi u ukrajinskom području Herson koji su ruske vlasti nedavno anektriale.

U napadu su poginule tri osobe, dok ih je više zatrpano u ruševinama, izjavio je guverner tog regiona.

Ruska strana se, do sada, nije oglašava povodom navoda o rakertiranju stambenog bloja, izvestila je agencija Rojters.

Napad je počinjen u trenutku povlačenja ruskih trupa pred ukrajinskih snagama koje su pod svoju kontrolu stavile hiljade kvadratnih milja teritorije koja se nalazila pod ruskom okupacijom.

Hiljade ruskih vojnika napušta položaje na severoistoku i na jugu Ukrajine.

Usled takvog razloga situacije ne manjka javnih kritika ruskog vojnog vrha zbog, kako je navedeno, nekompetetnosti u vođenju rata.

Kako javlja Rojters, jedan od ruskih zvaničnika u okupiranom delu Ukrajine javno je govorio o scenario po kom bi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu trebalo da puca na sebe zbog vojnih neuspeha, javlja Rojters. , ministar odbrane i Putinov saveznik, puca u sebe zbog svojih vojnih neuspjeha.

Mnogi govore, da su a poziciji ministra odbrane koji je dozvolio takav razvoj stvari, mogli su kao oficiri pucati na sebe. Međutim, znate da je reč oficir za mnoge nerazumljiva reč”, rekao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentiralo reči ruskog zvaničnika iz ukrajinskog okupiranog regiona regiona Herson.

Ukrajina napreduje u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage objavile su da su vratile pod kontrolu još nekoliko naselja u Hersonskoj oblasti, koju je ranije okupirala, a nedavno i anektirala Rusija. Istovremeno, ruska armija se povlači sa prvih linija fronta na istoku i jugu zemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su oslobođena tri naselja severoistočno od grada Hersona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se četiri oblasti - Hersonska, Zaporoška, Donjeck i Lugansk - pripajaju Rusiji, nakon glasanja na referendumima u okupiranim regionima, koje Zapad osporava. Moskva tvrdi da se ovim zakonom štiti ruski narod u tim oblastima, dok Kijev tvrdi da Rusija samo želi teritoriju.

Aneksija teritorija vodi u potencijalnu eskalaciju u ratu, jer je Putin izjavio da će se svaki napad na te oblasti tretirati kao napad na Rusiju, i pretio nuklearnim oružjem.

Slučaj Kosova kao opravdanje za ruska anektiranja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Na terenu, saopšteno je da su ukrajinske snage na jugu ubile najmanje 58 ruskih vojnika, uništile devet tenkova, 17 oklopnih vozila i četiri haubice. Ruske rakete pogodile su noćs grad Zaporožje, i uništile nekoliko zgrada, izjavio je regionalni guverner i dodao da spasioci izvlače ljude iz ruševina.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Zelenski je poručio da Ukrajina, uprkos pretnjama, neće odustati od namere da vrati četiri oblasti pod svoju kontrolu.

U obraćanju, gde je prvo govorio na ukrajinskom, pa onda na ruskom, Zelenski je poručio Rusima da su već izgubili.

"Ukrajinci znaju za šta se bore. A sve više građana Rusije shvata da će umreti samo zato što jedan čovek ne želi da okonča rat", rekao je Zelenski aludirajući na Putina.

U Moskvi se slavila aneksija koncertima na Crvenom trgu, iako su ruske snage samo pre nekoliko dana izgubile strateški važan grad Liman, koji im je bio glavno uporište u severnom delu Donjecka.

Putin je, kao jedan od prvih poteza u anektiranim teritorijama, naredio da ruske snage preuzmu kontorlu nad glavnom nuklearnom elektranom u Zaporožju. Svih šest reaktora je ugašeno, a Agencija za atomsku energiju je saopštila da ima informacije da Rusija ponovo želi da pokrene jedan od reaktora.

Rusi su uhapsili direktora elektrane, potom su ga pustili, ali ga nisu vratili na posao.

Kijev dugo optužuje Moskvu da planira da preusmeri struju iz Ukrajine ka Rusiji, i upozorava da bi to povećalo rizik od incidenta.

XS
SM
MD
LG