Linkovi

Američka košarkašica u ruskom zatvoru traži Bajdenovu pomoć u oslobađanju


Zvezda ženske NBA (WNBA) i nositeljka olimpijskog zlata Britni Grajner uvode u sudnicu na saslušanje, u Kimkiju, u blizini Moksve, 27. juna 2022.

Američka košarkaška zvezda Britni Grajner poslala je pismo predsedniku Džou Bajdenu tražeći od njega da "učini sve što može" da vrati kući nju i druge Amerikance zatočene u Rusiji.

Predstavnici Grajnerove podelili su delove pisma u ponedeljak.

"Dok sedim ovde u ruskom zatvoru, sam sa svojim mislima i bez zaštite supruge, porodice, prijatelja, olimpijskog dresa ili bilo kakvih dostignuća, užasnuta sam time da bih mogla da ovde ostanem ovde zauvek", napisala je Grajner.

Iz Bele kuće je u utorak saopšteno da je Bajden pročitao pismo Grajner i da mu je pitanje njenog oslobađanja jedan od prioriteta.

Grajner je uhapšena u februaru pod optužbom da je posedovala ulje kanabisa. Suđenje joj je počelo prošle nedelje i trebalo bi da se nastavi u četvrtak.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson izjavila je u ponedeljak da je Grajner pogrešno privedena i da Bajdenova administracija "nastavlja da radi agresivno — koristeći sva raspoloživa sredstva — da je vrati kući".

U izveštaju su korišćene neke informacije AP-a AFP-a i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG