Linkovi

EP preporučio da Ukrajina dobije status kandidata, Srbiji poručeno da će neusklađivanje sa odlukama EU uticati na pregovore


Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu
Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu

Evropski parliament je na sednici 1. marta izglasao rezoluciju kojom se pozivaju evropske institucije da odobre status kandidata za Ukrajinu.

Za rezoluciju je glasalo 637 poslanika, protiv ih je bilo 13, a 26 uzdražanih.

Poslanici u Evropskom parlamentu putem rezolucije o Ukrajini poručili su Srbiji da će odluka zvaničnog Beograda da ne uvede sankcije Rusiji uticati na proces pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, javlja Radio Slobodna Evropa.

“EP snažno žali zbog neusklađivanje Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije što šteti njenom procesu pridruživanja EU i ponavlja svoje očekivanje da se kandidati za pridruživanje EU usklade ne samo sa pravnim tekovinama EU već i sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije”, stoji u tekstu rezolucije.

Uoči glasanja održana je emotivna debata, a više zastupnika bilo je odeveno u bojama ukrajinske zaztave.

U nacrtu rezolucije izražava se velika zabrinutost evropskih zastupnika koji primećuju “uporne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i da se meša u njihove demokratske procese”.

Takođe se osuđuju oni koji su izrazili podršku Ruskoj Federaciji nakon njene agresije na Ukrajinu. Zastupnici su ovom rezolucijom pohvalili podršku koju su pokazale zemlje Zapadnog Balkana kao evroatlantski saveznici.

Evropskim zastupnicima se putem video-linka obratio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Drago mi je da smo ujedinili sve države EU. Ali nisam znao da je ovo cena koju moramo da platimo: tragedijom, hiljadama ubijenih, dvema revolucijama, jednim ratom i pet danima pune invazije”, poručio je prisutnima Zelenski.

Posle govora, dobio je ovacije poslanika Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG