Linkovi

Rusiji zabranjeno učešće na ZOI


Članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta
Članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta

Međunarodni olimpijski komitet zabranio je Rusiji učešće na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji. Ovakva odluka doneta je zbog dopinga ruskih sportista tokom Olimpijskih igara u Sočiju 2014. u kojem je učestvovala i država. Rusija je nekoliko puta demoantovala umešanost u doping.

Ruski olimpijski komitet je kažnjen sa 15 miliona dolara, a njegov predsednik Aleksandar Žukov suspendovan iz Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Međunarodni olimpijski komitet je Rusiji već oduzeo 11 medalja sa Olimpijskih igara u Sočiju, a 20 ruskih sportista dobilo je doživotnu zabranu takmičenja.

Moskva nije odmah reagovala na zabranu, iako je ruska državna televizija saopštila da neće prenositi Zimske olimpijske igre jer ruski tim ne učestvuje na njima. Ruski predsednik Vladimir Putin prethodno je rekao da ni za njegovu zemlju bilo ponižavajuće da se takmiči bez nacionalnih simbola.

Rusija bi mogla da odbije ponudu da njeni sportisti nastupaju bez nacionalnih simbola I bez himne. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da “bojkotom Olimpijskih igara nikada ništa nije postignuto I da ne vidi razlog zbog kojeg bi ruski sportisti odbili učešće, ako su “čisti”.

XS
SM
MD
LG