Linkovi

Potvrđena zabrana ruskim paraolimpijcima


Predseednik Paraolimpijskog komiteta Rusije tokom konferencije za novinare u Moskvi
Predseednik Paraolimpijskog komiteta Rusije tokom konferencije za novinare u Moskvi

Sud za arbitražu u sportu potvrdio je zabranu ruskim sportistima da učestvuju na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, zbog doping programa koji je sprovođen uz podršku države.

Dan pošto je održan pretres o žalbi Paraolimpijskog komiteta Rusije povodom isključenja sa takmičenja, koje se održava od 7. do 18. septembra, arbitražno telo sa sedištem u Lozani saopštilo je svoju hitnu presudu da je odbacuje, uz obrazloženje da Međunarodoni paraolimpijski komitet (MPK) "nije prekršio nijedno proceduralno pravilo" zabranom nastupa ruskim sportistima, koja je objavljena pre dve nedelje.

"Odluka o zabrani nastupa ruskog tima bila je u skladu sa pravilima MPK, i bila je proporcionalna u odnosu na okolnosti", navodi se u saopštenju suda, i naglašava da u žalbi Rusije "nije bilo nikakvih dokaza koji osporavaju činjenice na osnovu kojih je MPK doneo odluku".

MPK je odluku o zabrani nastupa ruskim paraolimpijcima na Igrama u Riju doneo na odnovu dokaza iz istrage Svetske antidoping agencije o državnom programu dopingovanja i prikrivanja upotrebe dopinga, koji je Rusija vodila od 2011. do 2015. godine.

XS
SM
MD
LG