Linkovi

Rusija počela trodnevnu obustavu isporuke gasa Evropi


Gasovod Severni tok 1 (Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke)
Gasovod Severni tok 1 (Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke)

Rusija je obustavila isporuku gasa preko ključne evropske rute snabdevanja - gasovoda Severni tok 1.

Ruski državni energetski gigant Gazprom saopštio je da će gasovod Severni tok 1, kojim se gas distribuira do najvećeg evropskog potrošača Nemačke, neće biti u pogonu od 31. avgusta do 3. septembra.

Osim Nemačkoj, snadbevanje gasom obustavljeno je i Bugarskoj, Danskoj, Finskoj, Holandiji i Poljskoj, dok je protok smanjen preko drugih gasovoda – otkako je Moskva otpočela invaziju na Ukrajinu koju označava specijalnom vojnom operacijom.

Agencija Rojters izveštava da potez Moskve u vezi sa trodnevnim prekidom snadbevanja važnim energentom pojačava ekonomsku bitku između Moskve i Brisela, izglede za recesiju, ali i potrebe za štednju energije u nekim od najbogatijih zemalja regiona.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla da prolongira obustavu isporuke – reagujući na sankcije Zapada uvedene Rusiji – zbog invazije na Ukrajinu. Takođe, optužile su Rusiju da gasnu krizu koristi kao sredstvo u sukobu.

Inače, nastavak ograničenja snadbevanja gasom u Evropi produbio bi energetsku krizu koja je već doprinela porastu veleprodajnih cena gasa za 400 odsto u poređenju sa avgustom 2021. Kriza pritiska potrošače i kompanije – navodeći vlade da troše milijarde evra na njeno ublažavanje.

U Nemačkoj je zabeležena najviša stopa inflacije u poslednjih 50 godina – a priprema se poskupljenje računa za gas i energente.

Ruske vlasti negiraju tvrdnje zapadnih država da veštački, kao vid odmazde, generišu gasnu krizu, navodeći da su razlozi problema u snadbevanju tehničke prirode.

Moskva, koja je smanjila snabdevanje gasom na 40 procenata kapaciteta u junu i 20 odsto u julu, navodi da su uzrok problemi u održavanju sistema i međunarodne sankcije – usled kojih je sprečeno vraćanje i instaliranje servisiranje opreme.

Poslednji je o tome govorio portparol Kremlja Dmitrij Peskov – koji je rekao da je Rusija ostala posvećena obavezama u vezi sa snabdevanjem gasom, ali nije u stanju da ih ispuni zbog sankcija, objavila je agencija Interfaks.

Nemačka kompanija Simens, koja je prethodnih godina servisirala kompresore i turbine na stanicimama gasovoda Severni tok, saopštila je da nije uključena u aktuelno održavanje - ali je spremna da Gaspromu pruži konsultantske usluge.

XS
SM
MD
LG