Linkovi

Gasprom obustavlja isporuke gasa sve većem broju zemalja


Gasprom je već prekinuo isporuku gasa Poljskoj, Finskoj i Bugarskoj
Gasprom je već prekinuo isporuku gasa Poljskoj, Finskoj i Bugarskoj

MOSKVA - Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je da je u potpunosti prekinuo da isporučuje gas holandskom gasnom preduzeću "GasTera," pošto je Holandija odbila zahtev Moskve da gas plaća u rubljama.

Rusija je u aprilu tražila od "neprijateljskih zemalja", koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, da gas plaćaju u rubljama i najavila da će prestati sa isporukom ako se taj uslov ne ispuni.

Bez ruskog gasa su već ostale Poljska, Bugarska i Finska koje su odbile taj zahtev.

Gasprom je u utorak ponovo saopštio da se gas mora plaćati u rubljama, što je naređenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Od 1. aprila uplate za gas moraju biti u rubljama, o čemu su sve zainteresovane strane obaveštene na vreme", navodi se u saopštenju.

Holandski državni trgovac gasom, GasTera, saopštio je da je napravio alternativne dogovore kako bi pokrio oko dve milijarde kubika gasa, koje je Gasprom trebalo da isporuči do oktobra.

GasTera je objavio da ne prihvata novi sistem plaćanja Gaspromu, koji podrazumeva otvaranje novih računa preko kojih se evri menjaju u rublje.

Gasprom je takođe u utorak objavio da će obustaviti isporuku gasa danskoj kompaniji "Orsted" i Šelu, koji ima ugovor za snabdevanje Nemačke gasom, zato što su odbili da plaćaju u rubljama. Isporuke će biti obustavljene od 1. juna.

Orsted je u ponedeljak saopštio da bi Gasprom mogao da obustavi isporuke gasa, ali da to neće odmah ugroziti zalihe tog energenta u Danskoj. Ta kompanija je u utorak navela da će ruski gas nadomestiti zalihama sa evropskog tržišta. Ruska kompanija takođe je saopštila da joj je Šel preneo da neće u rubljama plaćati isporuke gasa Nemačkoj.

Međutim, Uniper, najveći nemački uvoznik ruskog gasa, saopštio je da je počeo da plaća po novom sistemu koji je Moskva uvela, da bi osigurao zalihe tog energenta u najvećoj evropskoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG