Linkovi

Rusija: Lovac NATO-a proleteo pored aviona ministra odbrane


Avion NATO-a presreće avion ruskog ministra odbrane

Ruske novinske agencije prenose da je lovac NATO-a proleteo tik uz avion kojim je putovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u sredu, iznad Baltičkog mora, ali ga je "oterao" drugi ruski vojni avion.

Avion NATO-a približio se avionu sa ministrom odbrane dok su leteli iznad neutralnih voda. Ruski mlaznjak uleteo je između Šojguovog i NATO aviona i nagnuo s jedne na drugu stranu da pokaže da je naoružan. NATO avion je zatim napustio taj prostor a ruski avioni vratili u formaciju, prenele su ruske agencije.

NATO je saopštio da je takav susret "standardna procedura".

Visoki predstavnik NATO-a izjavio je za Glas Amerike da je u proteklih nedelju dana neoubičajeno veliki broj ruskih vojnih aviona nadleteo Baltičko more i da je standardna praksa NATO vazduhoplovnih snaga da nadgledaju nepoznate letelice koje se približavaju vazdušnom prostoru Alijanse.

"U principu, kada NATO avion presretne neki avion, identifikuje ga vizuelno, održavajući bezbednu razdaljinu u svakom trenutku. Kada se to obavi, NATO avion se udalji. To je standarnda procedura. Svi naši piloti ponašaju se na bezbedan i odgovoran način", naveo je zvaničnik.

Šojgu je putovao ka zapadnom ruskom gradu Kaljininna gradu na sastanak sa drugim članovima ruskog ministarstva odbrane.

Incident se dogodio samo dan pošto je naoružani ruski lovac prišao američkom vojnom avionu iznad Baltičkog mora, na razdaljinu od svega nekoliko metara.

Pentagon je saopštio da je ruski avion SU-27 na neprofesionaln način "presreo" američki avion, izviđačku letelicu RC-135 u međunarodnom vazdušnom prostoru u ponedeljak.

Portparolka Pentagona Mišel Baldanza izjavila je za Glas Amerike u utorak da je "zbog velike brzine i slabe kontrole nad letelicom za vreme presretanja procenjeno da je "ta interakcija bila nebezbedna." Ona je dodala da američki avion za izviđanje "nije učinio ništa" da isprovocira ponašanje ruskog lovca.

Bliski susreti redovno se dešavaju među vojnim avionima u međunarodnom vazdušnom prostoru. Velika većina susreta sa američkim vojnim avionima odvija se na bezbedan način, ističu zvaničnici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG