Linkovi

Ruski avioni presreću NATO avione duplo više nego ranije


NATO avion presreće avion ruskog ministra (jun 2017.)
NATO avion presreće avion ruskog ministra (jun 2017.)

NATO snage u Evropi poslale su svoje borbene avione da presretnu ruske letelice skoro 800 puta prošle godine – skoro dvostruko više nego u 2014. Najnoviji izveštaj poziva na postizanje novog sporazuma i bolju komunikaciju između NATO-a i Rusije, kako bi se izbegli ovakvi, potencijalno opasni incidenti.

Tokom Hladnog rata to se dešavalo rutinski: ruski avioni proletali su kroz vazdušni prostor članica NATO-a iz Zapadne Evrope. U najnovijem izveštaju pro-demokratske analitičke grupe „Društvo Henri Džekson“ detaljno se govori o tome u kojoj meri je Moskva obnovila tu taktiku. Velika Britanija poslala je svoje avione da presretnu ruske 21 put između 2014. i 2016. godine. Druge NATO snage u Evropi, koje se vide kako vežbaju takozvanu brzu reakciju na uzbunu – slale su avione blizu 800 puta u 2016.

Najveći broj tih presretanja poklapa se sa periodima povećane napetosti”, kaže Endrju Fokshol iz društva "Henri Džekson".

Takve slike dobro su primljene u Rusiji.

Rusija uspeva da se predstavi kao nekog ko je snažan, a NATO članice, i NATO u celini, kao nekog ko je slab. To je veoma dobro na unutrašnjem planu za predsednika Putina”, kaže Fokshol.

Takvi letovi takođe omogućavaju Rusiji da prikupi obaveštajne podatke.

O kanalima informacija između NATO članica. Može da dobije informacije o borbenoj gotovosti Kraljevske mornarice ili vazduhoplovstva. Ili na primer, informacije o našem sistemu ranog upozoravanja” ocenjuje Fokshol.

Igra mačke i miša ne odigrava se samo na evopskom nebu. Ruske aktivnosti na moru takođe su se intenzivirale – posebno oko škotske baze britanske flote nuklearno naoružanih podmornica.

Ukoliko bi ruske podmornice bile u mogućnosti da u nekom smislu snime jedinstve zvučne signale tih podmornica, onda bi to imalo veoma, veoma štetan efekat na sposobnost Velike Biritanije da se brani”., kaže Fokshol.

S druge strane, Rusija optužuje NATO da ulazi u njen vazdušni prostor. Na snimku od prošlog meseca deluje kao da lovac NATO-a tipa „Tajfun“ prati avion u kojem se nalazio ministar odbrane Rusije.

Izveštaj „Društva Henri Džekson“ poziva na poboljšanje komunikacije i jasnija pravila o borbenim dejstvima između zapadnoevropskih sila i Moskve, kako bi se izbegli mogući opasni incidenti.

XS
SM
MD
LG