Linkovi

Tramp: Rozenstajn tvrdi da ja nisam meta Malerove istrage


Bivši savetnik kampanje predsednika Donalda Trampa, Rodžer Stoun, stiže u federalni sud u Vašingtonu, 29. januara 2019.
Bivši savetnik kampanje predsednika Donalda Trampa, Rodžer Stoun, stiže u federalni sud u Vašingtonu, 29. januara 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u intervjuu u četvrtak da je zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn uverio njegove advokate da predsednik nije cilj istrage specijalnog tužioca Roberta Malera, piše Njujork tajms.

Tramp je takođe rekao da nikada nije razgovarao sa svojim dugogodišnjim političkim saradnikom Rodžerom Stounom o Vikiliksu i ukrademim mejlovima Demokratske stranke koji su obelodanjeni tokom predsedničke kampanje u SAD 2016. godine, niti da je bilo kome rekao da to uradi, piše Tajms.

"On je rekao advokatima da ja nisam predmet istrage, da ja nisam meta", rekao je Tramp o Rozenstajnovom komentaru povodom Malerove istrage, prema Tajmsu.

Maler predvodi istragu o onome što su obaveštajne agencije SAD rekle da je rusko mešanje u izbore 2016, koje je pomoglo Trampu da pobedi u trci za predsednika i moguća saradnja između Trampove kampanje i Rusije.

Tramp je istragu nazivao lovom na veštice, negirajući bilo kakvu saradnju sa Rusijom, dok Moskva negira mešanje u izbore.

Stoun se izjasnio krivim u utorak po optužbama da je pokušao da opstruira kongresnu istragu o navodnom ruskom mešanju u izbore 2016.

U dokumentima optužnice nakon hapšenja Stouna pre nedelju dana navodi se da je višem zvaničniku Trampove kampanje "bilo naloženo da kontaktira Stouna povodom bilo kakvog dodanog obavljivanja i drugim informacijama koje nanose štetu" a koje je Vikiliks imao o kampanji demokratske rivalke Trampu, Hilari Klinton.

Tajms piše da je Tramp, upitan da li je razgovarao sa Stounom o Vikiliksu i ukradenim mejlovima, rekao: "Ne, nisam. Nisam nikad".

Upitan da li je naložio bilo kome da stupi u kontakt sa Stounom o Vikiliksu, Tramp je, prema Tajmsu, rekao "Nisam nikad".

XS
SM
MD
LG