Linkovi

Šta su sve talibani zabranili ženama u Avganistanu?


ARHIVA - Žene u avganistanskoj fabrici tekstila
ARHIVA - Žene u avganistanskoj fabrici tekstila

Talibani, otkako su došli na vlast u avgustu 2021, postepeno vraćaju svoju tvrdokornu politiku prema ženama. Oni tvrde da su pravila u skladu sa njihovim tumačenjem islama, iako je Avganistan jedina muslimanska zemlja koja zabranjuje devojčicama da se obrazuju.

Talibani su se vratili na vlast u Kabulu 15. avgusta, nakon haotičnog izlaska stranih trupa koje su predvodile SAD, čime je okončan 20-godišnji rat u Avganistanu. Tvrdokorna islamistička grupa obećala je tada manje strogu vladavinu nego u prethodnom mandatu, od 1996. do 2001, rekavši da će poštovati obaveze u vezi sa ljudskim pravima, uključujući i prava žena.

Ipak, vreme je pokazalo da su prava žena u Avganistanu derogirana.

Septembar 2021: Rodna segregacija u učionicama

Talibani su u septembru 2021. godine odlučili da žene mogu da pohađaju univerzitete u odvojenim ulazima i učionicama od muškaraca. Takođe je rečeno da mogu da im predaju samo profesori istog pola ili starije osobe. Hidžab je deo obaveznog kodeksa oblačenja.

Mart 2022: Škola zatvorena za srednjoškolke

Iako je 23. marta 2022. trebalo da se ponovo otvore srednje škole za devojčice, talibani ukidaju tu direktivu, a desetine hiljada tinejdžerki su zatvorene i naređeno im je da ostanu kod kuće.

Talibani su naredili zatvaranje srednjih škola za devojčice u martu 2022.
Talibani su naredili zatvaranje srednjih škola za devojčice u martu 2022.

Maj 2022: Ostanite kod kuće

Vrhovni vođa talibana Hibatula Akundžada naredio je ženama u maju da se potpuno pokriju u javnosti, uključujući i lice, i da uglavnom ostaju kod kuće. Ženama je takođe zabranjeno međugradsko putovanje bez muške pratnje.

Avgust 2022: Razbijeni protesti

Talibanski borci pretukli su demonstrantkinje koje su uzvikivale "hleb, rad i sloboda" ispred Ministarstva prosvete u Kabulu, 13. avgusta. Talibani su ispalili i metke u vazduh kako bi ih rasterali, a hapsili su i tukli i novinare koji su pratili proteste.

Novembar 2022: Još zabrane kretanja

Ženama je zabranjen ulazak u parkove, teretane, javna kupatila i luna-parkove.

Taliban stražari ispred zabavnog parka u Avganistanu, gde je ženama zabranjen ulaz
Taliban stražari ispred zabavnog parka u Avganistanu, gde je ženama zabranjen ulaz

Decembar 2022: Javno bičevanje

Talibani izvode svoje prvo javno pogubljenje od povratka na vlast - ubicu je upucao otac žrtve u provinciji Farah.

Sledećeg dana, više od 1.000 ljudi je gledalo kako 27 Avganistanaca, među kojima su i žene, bičuju u provinciji Parvan zbog niza krivičnih dela - od sodomije i obmane do falsifikovanja i razvrata.

Javna bičevanja se od tada redovno dešavaju i u drugim provincijama.

Decembar 2022: Nema univerziteta za žene

Naoružani čuvari sprečavaju stotine mladih žena da uđu u univerzitetske kampuse od 21. decembra, dan nakon što je ministar za visoko obrazovanje ukratko objavio naredbu „obustavljajući školovanje žena do daljnjeg“.

XS
SM
MD
LG