Linkovi

Savet bezbednosti osudio zabrane talibana za žene


Arhiva - Demonstranti marširaju u znak podrške pravima žena u Avganistanu, u Londonu, 27. novembra 2022.
Arhiva - Demonstranti marširaju u znak podrške pravima žena u Avganistanu, u Londonu, 27. novembra 2022.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je u utorak na puno, ravnopravno i smisleno učešće žena i devojaka u društveom životu u Avganistanu, osudivši zabranu talibanske administracije da žene pohađaju univerzitete ili rade u organizacijama za humanitarnu pomoć.

U zajedničkom saopštenju, 15-člani Savet je poručio da zabrana ženama i devojkama da pohađaju srednje škole i univerzitete u Avganistanu "predstavlja sve veću eroziju za poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Zabrana žena o pohađanju univerziteta bila je tema sastanka Saveta bezbednosti o Avganistanu u Njujorku prošle nedelje. Devojčicama je od marta zabranjen ulazak u srednje škole.

Savet je naveo da bi zabrana rada humanitarnim radnicama, objavljena u subotu, "imala značajan i neposredan uticaj na humanitarne aktivnosti u zemlji", uključujući i aktivnosti Ujedinjenih nacija.

"Ova ograničenja su u suprotnosti sa onim na šta su se talibani obavezali avganistanskom narodu, kao i sa očekivanjima međunarodne zajednice", saopštio je Savet bezbednosti, koji je takođe izrazio punu podršku političkoj misiji UN u Avganistanu, poznatoj kao UNAMA.

Četiri velike globalne humanitarne organizacije, čiji su humanitarni napori pomogli milionima Avganistanaca, saopštile su u nedelju da obustavljaju operacije jer nisu u mogućnosti da vode svoje programe bez ženskog osoblja.

Šef UN-a za humanitarne aktivnosti Martin Grifits rekao je prošle nedelje Savetu bezbednosti da 97 odsto Avganistanaca živi u siromaštvu. Takođe je naveo da dve trećine stanovništva trebaju pomoć da bi preživeli, dok se 20 miliona ljudi se suočava sa akutnom glađu, a zabrane školovanja pogađaju 1,1 milion tinejdžerki.

Talibani su preuzeli su vlast u avgustu 2021, nakon povlačenja SAD i saveznika. Oni su uglavnom zabranili obrazovanje devojčica kada su poslednji put bili na vlasti pre dve decenije, ali su ovoga puta govorili da se njihova politika promenila.

Administracija predvođena talibanima nije međunarodno priznata.

XS
SM
MD
LG