Linkovi

Novi robot koristi znakovni jezik za komunikaciju sa gluvim i slepim osobama


Čovek se rukuje sa robotskom rukom u izložbenom prostoru kompanije Intel na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, Nevada, 6. januar, 2015. (Foto: REUTERS/Rick Wilking)

Za gluvu i slepu osobu, kombinacija gubitka vida i sluha može da dovede do života u izolaciji, punog ograničenja. Jedna startap kompanija u Bostonu razvija robota koji može da tim osobama poboljša komunikacije i pristup informacijama.

Samanta Džonson zna taktilni znakovni jezik, verziju znakovnog jezika koju koriste neki u gluvo-slepoj zajednici.

“Slepi ljudi komuniciraju putem dodira – rukom preko ruke koja pokazuje znake u znakovnom govoru. Dakle gluvo-slepa osoba drži dlan na ruci osobe koja pokazuje, i prima znakove preko dlana", kaže Džonson.

Robot pomaže slepim i gluvim osobama da prošire komunikaciju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Kada je pandemija počela, Džonson se upitala šta to znači za one koji se oslanjaju na način komunikacije baziran na dodiru.

“Pošto su usluge prevođenja na znakovni jezik prestale, i zavladalo je socijalno distanciranje, milioni gluvih i slepih Amerikanaca nisu imali pristup komunikaciji."

Džonson i njen tim inženjera u Tejtum Robotiksu su stvorili Tejtum T1, robotsku ruku koja može da piše slovima američkog znakovnog jezika.

“Naš cilj je da razvijemo prvi pomoćni komunikacioni alat za zajednicu gluvih I slepih, koji daje prioritet taktilnom znaku. Trenutno je napravljena sa svim fleksibilnim komponentama koje imaju dve svrhe - ne samo da stvarno imitira ljudsku ruku, tako da je veoma lako za gluvo-slepu osobu da se navikne na znakove, već je i veoma bezbedno" , objašnjava Samanta Džonson.

Ona dodaje će se T1 povezati sa kompjuterskim "oblakom" da bi preveo svaki sadržaj baziran na tekstu.

“To bi mogli da budu imejlovi, internet stranice, elektronske knjige, a robot će uzeti taj sadržaj, prevesti ga sa engleskog na znakovni jezik i onda ga učiniti dostupnim za gluvo-slepog korisnika."

Džejmi Lard je potpuno gluva a vid joj je izuzetno slab. Oslanja se na taktilne znakove i prevodioca da bi komunicirala. U odsustvu prevodioca, T1 može služiti kao zamena i prevesti reči ukucane u povezani laptop.

Još je u fazi razvoja, ali Džonson se nada da će uređaj na kraju obezbediti veću samostalnost i povezanost.

“Gluvo-slepe osobe su veoma izolovane kod kuće - nemaju pristup zabavi, ili društvenoj zajednici kakav mi imamo.”

U pitanju je tehnologija koja zaista može da bude "ruka pomoći" svojim korisnicima.

XS
SM
MD
LG