Linkovi

Kada će roboti raditi u blizini ljudi?


Mnogi analitičari i ekonomisti se slažu – roboti polako zamenjuju ljudsku radnu snagu. Oni vare i boje automobile, razvrstavaju robu u skladištima, pretražuju podvodne cevi i ispituju sumnjive pakete. Pa ipak, roboti još uvek nisu postali kućni pomoćnici, osim robotskih usisivača. Stručnjaci za robotiku kažu da roboti moraju da pređu još jedan korak pre nego što počnu da rade rame uz rame sa ljudima.

Roboti u fabrici relativno brzo mogu da zavare automobil. U njihovoj blizini nema ljudi jer ovakva vrsta robota može nenamerno da povredi osobu. Heni Ben Amor, profesor robotike objašnjava:

“Ovim robotima kao da su vezane oči. Oni iznova i iznova obavljaju jedan te isti zadatak i ne mogu da se prilagode promenama”.

Roboti koji su napravljeni da budu u ljudskom okruženju još uvek su veoma spori, ne mogu da obave puno radnji i uglavnom dele informacije. Profesor robotike na Univerzitetu države Arizone, Heni Ben Amor kaže da se sada razvija nova generacija automata koji će moći da uzimaju u obzir i svoje ljudske kolege.

“Ovi roboti mogu npr. da vam dodaju alatku. Mogu da vam pomognu da podignete nešto teško. I to je primer promene u poređenju sa originalom ili staromodnim robotima, industrijskim robotima”.

Imajući u vidu da su roboti snažniji od ljudi, njihovi kreatori će morati da ih onesposobe za eventualno nanošenje povrede kolegama. A da bi to postigli, te mašine moraju da budu mnogo inteligentnije. Kretanje robota moraće da bude konstantno usaglašeno sa kretanjem ljudi.

“Reč je o razumevanju ljudskog saradnika, angažovanju i interakciji u pravo vreme. Ono što biste želeli je robot koji vam pomaže u svim situacijama kada vam je to potrebno, ali u isto vreme, ako vam robot nije potreban, ne bi trebalo da vam smeta”.

To je ogromno inženjersko dostignuće, iako Ben Amor kaže da se roboti neće skoro pojaviti u našem životnom okruženju. Autonomna vozila, kaže on, su mnogo bliže, dok će roboti-saradnici početi da zamenjuju tradicionalne robote u industriji proizvodnje u narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG