Linkovi

Budućnost ishrane - robotizovane farme u svim gradovima


Robotička ruka sadi biljke u kompaniji "Iron ox" u Kaliforniji
Robotička ruka sadi biljke u kompaniji "Iron ox" u Kaliforniji

Svježi, organski proizvodi, direktno sa farmi, sve su popularniji u Sjedinjenim Državama i Amerikanci su spremni da plate više za njih. Međutim, u urbanim sredinama farme nisu blizu, što kompanija “Iron ox” pokušava da promijeni, uz pomoć robotike.

Farmer u kompaniji “Iron ox industries”, u Kaliforniji je u stvari robotička ruka, koja nadzire zeleniš i vodi računa da ima dovoljno prostora za rast.

"Napravili smo prvu robotizovanu farmu. To znači da uz pomoć robotike i vještačke inteligencije uzgajamo bolje proizvode, koji su pristupačni svima”, objašnjava direktor kompanije Brendon Aleksander.

Robot Argus premješta biljke sa jedne parcele na drugu, kako bi imale dovoljno prostora.

"Angus je pokretni robot, težak 453 kilograma, koji se kreće našom farmom, uzima jedan od ovih hidroponskih modula i donosi ga do ove robotičke ruke. Ona zatim koristi kompjuterski prikaz, a može da vidi I trodimenzionalno, da bi utvrdila gdje su biljke, a zatim i da obavi što god je potrebno - da ih ubere ili presadi”.

Direktor kompanije "Iron ox" Brendon Aleksander
Direktor kompanije "Iron ox" Brendon Aleksander

U pitanju je veoma jednostavan plan. Tim sadi veliki broj sadnica koje dok rastu dobijaju više prostora. I tu su, prema mišljenju inženjera kompanija Iron ox, očigledne prednosti robotičkih sistema

"Sadimo salatu i začine što je bliže moguće. Dok rastu, razdvajamo ih odnosno presađujemo. I druge kompanije to rade, ali je riječ o zamornom poslu. Naši roboti to rade svakodnevno, cijeli dan”, ističe Aleksander.

Rezultat su farme u urbanim sredinama, koje se lako održavaju, a koje Iron ox pokušava da napravi širom Sjedinjenih Država.

"Trenutno smo usredređeni na prodaju proizvoda lokalnim kuvarima i restoranima, na opsluživanje lokalnih zajednica, a dio proizvoda poklanjamo i lokalnim bankama hrane. Želimo da budemo prisutni širom zemlje, i da gradimo farme blizu svakog velikog grada, da bi imali bolji pristup lokalnim proizvodima, visokog kvaliteta”, kaže Edrijan Kanoso iz kompanije "Iron ox".

I ranije je bilo neuspješnih pokušaja da se otvore slične laboratorije, zbog čega se kompanija Iron ox nada da će svojim primjerom dokazati da ovakvi poduhvati mogu da budu uspješni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG