Linkovi

Tojota šalje na Mesec svoj kruzer sa robotizovanom rukom


Grafika kompanije Tojota motor korp. na kojoj se vidi vozil nazvano "Lunar kruzer", koje bi trebalo da istražuje površinu Meseca, 28. januara 2022.
Grafika kompanije Tojota motor korp. na kojoj se vidi vozil nazvano "Lunar kruzer", koje bi trebalo da istražuje površinu Meseca, 28. januara 2022.

Tojota sa japanskom svemirskom agencijom radi na vozilu za istraživanje površine Meseca, sa ambicijama da pomogne ljudima da žive na Mesecu do 2040. godine, a zatim krenu na Mars, rekli su zvaničnici kompanije u petak.

Vozilo koje razvija Japanska agencija za istraživanje svemira zove se Lunar kruzer (Cruiser), čije ime odaje omaž sportskom terenskom vozilu Tojota lend kruzer. Njegovo lansiranje je zakazano za kasne 2020-te.

Vozilo je zasnovano na ideji da ljudi jedu, rade, spavaju i komuniciraju sa drugima bezbedno u automobilima, a isto se može učiniti i u svemiru, rekao je Takao Sato, koji vodi projekat Lunar kruzer u Tojota motor korporaciji.

"Smatramo svemir kao oblast za našu transformaciju koja se dešava jednom u veku. Odlaskom u svemir možda ćemo moći da razvijemo telekomunikacije i drugu tehnologiju koja će se pokazati vrednom za ljudski život", rekao je Sato za Asošijeted pres.

Robotizovana ruka razvijena kako bi bila montirana na vozilo "Lunar kruzer" za istraživanje površine Meseca.
Robotizovana ruka razvijena kako bi bila montirana na vozilo "Lunar kruzer" za istraživanje površine Meseca.

Gitai Japan Inc, poduhvat ugovoren sa Tojotom, razvio je robotsku ruku za Lunar kruzer, dizajniranu za obavljanje zadataka kao što su inspekcija i održavanje. Njihova hvataljka omogućava promenu kraja ruke tako da može da radi kao različiti alati - hvatanje, podizanje i čišćenje

Izvršni direktor Gitaija Šo Nakanose rekao je da smatra da je izazov letenja u svemir u suštini ispunjen, ali rad u svemiru podrazumeva velike troškove i opasnosti za astronaute. Tu bi roboti dobro došli, rekao je.

Od svog osnivanja 1930-ih, Tojota je zabrinuta zbog gubitka osnovne baze svog poslovanja zbog promena tokom vremena. Upustila se u industriju stanovanja, proizvodnju čamca, mlaznjaka i robota. Njihove održive stambene jedinice povezane na mrežu u blizini planine Fudži, nazvane Voven siti, gde izgradnja počinje ove godine.

Japanska fascinacija Mesecom je sve veća.

Privatni japanski poduhvat pod nazivom Ajspejs (ispace Inc.) radi na lunarnim roverima, sletanju i orbiti, a zakazano je za sletanje na Mesec kasnije ove godine. Biznismen Jusaku Maezava, koji je nedavno snimio sebe kako lebdi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, rezervisao je mesto u brodu Staršip Elona Maska, izvršnog direktora Tesle, letelici koja orbitira oko Meseca.

Inženjer Tojote Šiničiro Noda rekao je da je uzbuđen zbog lunarnog projekta, produžetka dugogodišnje misije proizvođača automobila da služi kupcima, a Mesec bi mogao da obezbedi vredne resurse za život na Zemlji.

"Slanje naših automobila na Mesec je naša misija", rekao je on. Tojota ima vozila skoro svuda, "ali ovde se radi o odvođenju naših automobila negde gde nikada nismo bili".

XS
SM
MD
LG