Linkovi

U Prištini završeno suđenje Ristu Jovanoviću, presuda u sredu


Risto Jovanović uhapšen je zbog izazivanje razdora i netrpeljivosti 28. juna 2021.
Risto Jovanović uhapšen je zbog izazivanje razdora i netrpeljivosti 28. juna 2021.

U Osnovnom sudu u Prištini završeno je suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu. On se tereti da je na obeležavanju Vidovdana počinio krivično delo "izazivanje razdora i netrpeljivosti". Presuda će biti objavljena u sredu 21. jula.

Na početku ročišta javni tužilac je naveo da je Risto Jovanović na Gazimestanu 28. juna ove godine „umišljajem i planiranjem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i verskih grupa koje žive na Кosovu“.

U Prištini završeno suđenje Ristu Jovanoviću
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

“Na taj način što je tokom manifestacije poznate kao Vidovdan javno i uz prisutnost znatnog broja građana govorio: "Ubijte šiptara", "Kosovo ćemo oprati krvlju" i "Kosovo je Srbija" dok je pred prisutnim novinarima i medijima rekao da će "šiptarima biti tesno" čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir podstičući i šireći mržnju između etničkih i verskih grupa na teritoriji Republike Kosova, čime je okrivljeni izvršio krivično delo izazivanje razdora ie netrpeljivosti”, naveo je između ostalog tužilac čitajući optužnicu.

Nakon što je pročitana optužnica Jovanović se izjasnio da se ne oseća krivim za dela za koja se tereti.

"Javno sam rekao da volim sav narod i da postoje čovek i nečovek i da se samo gospoda Boga bojim i da smo na ovaj svet gosti. Nisam izgovorio ili pevao nešto što mi se pripisuje", rekao je Jovanović na saslušanju.

Jovana Filipovic
Jovana Filipovic

Na suđenju su saslušana i tri svedoka tužilaštva. U pitanju su policajci koji su učestvovali u hapšenju Rista Jovanovića. Jovanovićeva advokatica Jovana Filipović kaže da oni nisu potvrdili navode tužioca.

“Svedoci tužilaštva ni u jednom delu svog iskaza nisu potvrdili navode tužilaštva da je Jovanović Risto izgovorio reči koje mu se optužnicom stavljaju na teret”, kazala je Filipovićeva.

Nakon iznošenja završnih reči tužioca i odbrane optuženog Jovanovića, sudija u ovom procesu saopštila je da će presuda biti objavljena u sredu 21.ovog meseca. Filipovićeva očekuje da Risto Jovanović bude oslobođen.

S obzirom na to da ne postoji nijedan materijalni dokaz niti je bilo koji svedok mogao da potvrdi navode tužilaštva, očekujem da će Risto Jovanović biti oslobođen svake optužbe, jer bi svaka druga odluka suda bila u suprotnosti sa zakonom”, rekla je novinarima nakon završetka sudskog procesa Jovana Filipović.

Današnjem suđenju prisustvovao je i predstavnik ambasade Crne Gore na Kosovu. Jovanoviću je nakon hašenja na Gazimestanu određen pritvor do 30 dana. Apelacioni sud odbio je početkom ovog meseca zahtev za njegovo puštanje iz pritvora.

XS
SM
MD
LG