Linkovi

Nakon rasprave na Tviteru o Vidovdanu, Grenel na Instagramu dobio pretnje smrću


Arihiva - Ričard Grenel, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za mirovne pregovore Beograda i Prištine, 23. januara 2020.
Arihiva - Ričard Grenel, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za mirovne pregovore Beograda i Prištine, 23. januara 2020.

Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, objavio je na svom profilu na Instagramu da je dobio pretnje smrću ukoliko dođe u Albaniju.

"Ako dođeš u Albaniju, odseći ćemo ti glavu. Čekamo te, ne zaboravljamo, zapamti to", piše u poruci koju je objavio Grenel, a koja je poslata sa naloga pod imenom Bekim Džika.

Grenel je poruku prokomentarisao rečima da to ne reflektuje (stav) albanskog naroda i da bi "on (pošiljalac poruke) trebalo da bude prijavljen lokalnoj policiji".

Ovu pretnju Grenel je dobio nakon kratke rasprave koju je na drugoj društvenoj mreži, Tviteru, vodio sa bivšom ambasadorskom Kosova u Vašingtonu Vljorom Čitaku u utorak nakon svog posta o srpskom prazniku Vidovdan.

"Danas odajemo počast herojima Vidovdana. Na ovaj dan 1389. počela je bitka protiv Otomanskog carstva na Kosovu. Danas se sećamo Svetog kneza Lazara i srpskih velikomučenika", napisao je u utorak Grenel na Tviteru.

Vljora Čitaku odgovorila je da "to nije bila srpska bitka, već borba balkanske vojske protiv otomanskih osvajača".

"Ta bitka je postala mit koji od 19. veka hrani srpski nacionalizam i sve nas drži kao taoce", napisala je Čitaku.

Na to joj je Grenel odgovorio da ne treba da traži uvredu u svemu, već da pruži ruku, jer "ljudi samo žele da se reši problem i da imaju poslove". Čitaku je na to odgovorila da i ona želi rešenje problema i poslove, ali da je Grenelova izjava istorijski netačna.

XS
SM
MD
LG