Linkovi

Đukić za Glas Amerike: Rezolucija EP ne sme da se ignoriše - vlast će morati u dijalog sa opozicijom


Diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić
Diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić

Srbiju može politički, društveno i finansijski veoma skupo koštati ukoliko vlast u Beogradu ne bude sa ozbiljnošću shvatila Rezoluciju o izborima koju je u četvrtak usvojio Evropski parlament (EP), kaže u razgovoru za Glas Amerike diplomata Srećko Đukić.

On smatra da usvajanje Rezolucije predstavlja "potpuno novu situaciju" i ističe da se radi o političkom dokumentu koji će "ostaviti trag" i da sigurno neće biti ignorisan.

"Rezolucije Evropskog parlamenta imaju posebno specifičnu političku težinu. Možda Evropska komisija (EK) ne prati u korak sve ono što se dešava u EP, ali će oni taj dokument sasvim sigurno u doglednoj perspektivi ispratiti. Ta Rezolucija će onda imati obavezujući karakter za Evropsku komisiju, a tome se Beograd, naravno, nije nadao", kaže on.

EP je usvojio rezoluciju o Srbiji kojom se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na poslednjim izborima u Srbiji, sa 461 glasom "za", dok su 53 poslanika bila protiv.

Nisu glasala 43 poslanika od 557 prisutnih evroposlanika.

Poslanici su zatražili da EU obustavi finansiranje Srbije ukoliko vlasti ne budu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukažu da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, navodi se u usaglašenom tekstu rezolucije.

Parlament izražava žaljenje zbog toga što su srpski parlamentarni i lokalni izbori odstupili od međunarodnih standarda i opredeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore, zbog, kako se navodi, uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija zvaničnika kako bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost.

Komentarišući deo teksta rezolucije koji se odnosi na eventualno ukidanje pretpristupnih IPA fondova ukoliko se pokaže da je vlast u Srbiji direktno učestvovala u "izbornoj krađi" ili ukoliko ne bude želela da primeni preporuke međunarodnih posmatrača, Đukić kaže da je to "nije stvar za igranje i potcenjivanje".

"To se mora najozbiljnije uzeti u obzir. Čak i ako Evropska komisija ne bude želela da 'reže' sredstva Srbiji, pojedine članice mogu da stave veto", smatra on.

Dodaje da EP izglasanu rezoluciju "neće staviti pod tepih", već da će temu izbornih uslova u Srbiji držati otvorenom sve dok se u praksi ne pokaže da Srbija može da organizuje fer i demokratske izbore.

"Mislim da srpsku vladu očekuju meseci vrlo ozbiljnog rada i dijaloga i sa EU, ali pre svega sa svojim unutrašnjim oponentima", kaže.

Pojašnjava da to praktično znači da će vlast morati da uđe u dijalog sa opozicijom koju je do sada, dodaje - ignorisala, zapostavljala i obescenjivala što je rezultiralo zaoštravanjem unutrašnjeg konflikta.

"To znači da se mora ići u partnerstvo sa opozicijom u izlasku iz postojeće društvene krize. Da li će se ići u formiranje zajedničke, prelazne vlade, koministara - to je sve stvar pregovora i regulisanja upornog odbijanja vlade koja je već 12 godina na vlasti da uspostavi dijalog sa ostatkom društva. Sada je prevršila dara meru i sada se mora sesti i razgovarati inače će doći do društvenih konflikata", kaže Đukić ističući da Srbiju u narednom periodu očekuju vrlo ozbiljni razgovori i iznalaženje najkompromisnijeg predloga za rešenje veoma duboke krize u kojoj se nalazi srpsko društvo.

Ističe da Rezolucija EP može samo da ubrza procese jer predstoji "drugo poluvreme" lokalnih izbora u Srbiji koje bi trebalo da se "odigra" na proleće. Smatra da će istovremeno morati da se spremaju i novi parlamentarni izbori, koji će biti organizovani u potpuno novim uslovima.

"Očekuju nas vrlo turbulentni dani ako budu usijane glave i na jednoj i na drugoj strani. Lopta je u dvorištu vlasti, u dvorištu Vlade. Ne može se odnositi više kao do sada - To nas može veoma skupo koštati i politički i društveno, a i finansijski", kaže Đukić.

Zaključuje verovanjem da će ovog puta OEBS i ODIHR biti pozvani da praktično urede izborni proces u Srbiji, kako bi oni u budućnosti bili demokratski, fer, pošteni i transparentni.

"Ja mislim da Aleksandar Vučić drugog izbora nema", zaključuje Srećko Đukić.

Kako su posmatračke misije ocenile izbore?

Parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra prošle godine u Srbiji.

Od tada u Beogradu protestuje deo opozicije tvrdeći da su bili neregularni, što vlast Srpske napredne stranke negira. Koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je održavanje novih izbora po fer i demokratskim standardima.

Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima bilo izbornih nepravilnosti.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Posmatračka misija CRTA je objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

Vlast predvođena Srpskom naprednom strankom negira da su postojale veće izborne nepravilnosti, uz ocenu da su ovo bili "najčistiji izbori do sada".

XS
SM
MD
LG