Linkovi

Oštre reakcije vlasti u Srbiji i njima naklonjenih medija na rezoluciju EP


ARHIVA - Plenarno zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu, Francuska, 14. januara 2020.
ARHIVA - Plenarno zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu, Francuska, 14. januara 2020.

Ubrzo posle usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o izborima u Srbiji krenuli su da se oglašavaju srpski zvaničnici i mediji naklonjeni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i SNS-u. U objavi na mreži Eks (X) premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić napisala je šta su pred evroposlanicima govorili predstavnici opozicije Marinika Tepić i Radomir Lazović i dodala svoj komentar:

Rezolucije dođu i prođu - nije ova prva, neće biti ni poslednja, ali će večno ostati zapisano da su u Srbiji postojale političke stranke i ljudi koji su sami tražili ukidanje suvereniteta sopstvene zemlje“, istakla je Brnabić.

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Maja Gojković, uz ocenu da dokument EP obiluje falsifikatima i neshvatljivim fabrikacijama, navodi u izjavi za medije da je rezolucija potekla iz redova opozicionih stranaka u Srbiji, kao i da usvajanje rezolucije ne služi na čast ni Evropskoj uniji, niti Evropskom parlamentu i da nikako ne može da bude u interesu demokratskih vrednosti u celini.

Sa druge strane, spremnost opozicije da izmišljotinama, konstrukcijama i teškim falsifikatima beskrupulozno napadne državu i legitimnu i legalno izabranu vlast, govori samo da su im lični politikanski interesi, ispred interesa građana i države”, ističe ministarka kulture u tehničkom mandatu i dodaje da će ostati kao presedan da se ovo događa u istom danu kada predsednik Srbije u Ujedinjenim nacijama bori za očuvanje interesa Srbije i srpskog naroda.

Za ministarku za brigu o porodici i demografiju u tehničkom mandatu Dariju Kisić Tepavčević istupanje proevropske opozicije u Strazburu je pokazalo "njihovo pravo antisrpsko lice" i ističe da "sramotno što istupaju protiv svoje države i svojih građana".

Ističe se i reakcija funkcionerke i poslanice SNS-a Nataša Jovanović, koja navodi da se srpska opozicija „brutalnim lažima, teškim falsifikatima i ogoljenom mržnjom prema državi i narodu“, zajedno sa „svojim zapadnim mentorima i najvećim mrziteljima Srbije, navodnim evroparlamentarcima“ obrušila na „istinu, pravo i pravdu“.

Oglasio se i predsednik stranke Jedinstvena Srbije Dragan Marković Palma stavom da rezolucija nije pravno obavezujuća i da taj dokument predstavlja direktno mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države.

"Usvojena je na osnovu lažnih informacija dela opozicije u Srbiji, koji se ne može pomiriti sa voljom građana Srbije. Ta opozicija i deo evroparlamentaraca moraju da shvate da vlast u Srbiji biraju građani Srbije, a ne poslanici Evropskog parlamenta", rekao je Marković, a prenosi se u u saopštenju Jedinstvene Srbije, koja je koalicioni partner SPS-a.

Sličnme su reakcije i medija bliskih i naklonjenih vlastima u Srbiji. Na svom portalu dnevni list "Informer" donosi tekst pod naslovom „Pogledajte sve rezolucije EP i njihove posledice po Srbiju! Sada je jasno zašto su kao nokat i meso sa đilasovskom opozicijom“.

„Alo!“ donosi tekst pod naslovom „Skandal! Usvojena sramna rezolucija o Srbiji!“, a sličan naslov ima i B92 - „Usvojena sramna rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji“. Dnevni list "Politika" objavio je tekst pod naslovom „Evropski parlament izglasao rezoluciju protiv Srbije“.

XS
SM
MD
LG