Linkovi

Nemački ministar odbrane: Zadovoljan sam što je Vučić spreman da uvaži preporuke o poboljšanju izbornog procesa


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom (AP Photo/Darko Vojinovic)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom, a glavne teme razgovora bile su regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu, dijalog Beograda i Prištine, usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije u pogledu sankcija Rusiji, kao i preporuke međunardonih organizacija za poboljšanje izbornog procesa.

Govoreći o izborima u Srbiji, Pistorijus je rekao da se čeka zvaničan izveštaj ODIHR-a i da je važno da sve manjkavosti budu uklonjene jer su "fer i pošteni izbori neophodan preduslov za članstvo u Evropskoj uniji", kao i da je dobio uverenja da će preporuke međunarodnih posmatrača biti usvojene.

"Zadovoljan sam što je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) kazao da je spreman da uvaži preporuke međunardonih organizacija za poboljšanje izbornog procesa", rekao je on.

Vučić je ponovio da su u Srbiji održani "veoma fer i pošteni izbori", ali da će prihvatiti sve preporuke ODIHR-a i OEBS-a. Rekao je i da je Srbija pozvala međunarodne posmatrače da učestvuju i u posmatranju izbornog procesa na lokalnim izborima koji će biti održani na proleće.

"Već smo pozvali predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju čak i naših lokalnih izbora da bismo pokazali da ništa ne krijemo jer mislimo da imamo čvrst i jasan legitimitet", rekao je predsednik Srbije.

"Nastaviti dijalog sa velikom posvećenošću"

Nemački ministar odbrane je rekao i da bi trebalo uraditi sve kako bi se sprečilo podsticanje tenzija u regionu, kao i da mora da bude jasno da nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog sukobljavanja. Kazao je da je u ovom trenutku za sve regionalne aktere imperativ povratak pregovorima, deeskalaciji, dijalogu i delovanju na istom nivou, dodajući da tu pre svega misli na slučaj ukidanja upotrebe dinara na teritoriji Kosova.

"To se mora organizovati tako da niko ne trpi štetu i da imamo prelazne rokove. Nikom ne sme biti u interesu da se sve bez potrebe zaoštri", istakao je Pistorijus.

Rekao je i da obe strane treba da sprovedu dogovore i da je veoma zahvalan Vučiću za njegovo uveravanje da sa strane Srbije ne treba očekivati negativni uticaj i da se neće desiti ništa što može ugroziti stabilnost u regionu.

"Dijalog o normalizaciji odnosa pod okriljem EU treba nastaviti sa velikom posvećenošću. Važno je za stabilnost u regionu i kao deo procesa približavanja EU Srbije i Kosova", istakao je.

Dodao je i da je smanjnenje prisutnih jedinica Vojske Srbije na granici sa Kosovom u tom kontekstu bilo važno i potrebno, ali je naglasio i neophodnost nastavka istrage o dešavanjima u Banjskoj 24. septembra prošle godine.

"To je od odlučujućeg značaja", rekao je on.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već da će čuvati stabilnost.

"Naši organi sprovode i sprovodiće istragu po pitanju događaja od 24. septembra, ali mi molimo i vas Nemce da se u okviru EULEX-a konačno provede istraga o pokušaju ubistava najmanje sedmorice Srba, od toga dvoje dece, na koje je pucano samo jer su nosili badnjak na Badnje veče", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom (AP Photo/Darko Vojinovic)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom (AP Photo/Darko Vojinovic)

Komentarišući odluku Prištine da zabrani upotrebu dinara na Kosovu, Vučić je ponovio stav da se radi o direktnoj provokaciji koja se sprovodi u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa KiM.

"Srbija smatra da je uklanjanje dinara sa KiM potpuno protivzakonito i da to nije pitanje prelaznih odredaba i davanja više vremena zato što finansiranje zdravstvenog i školskog sistema je nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma pre 11 godina i svakog drugog", rekao je predsednik Srbije.

"Srbija neće podržati eventualne tendencije secesije u Republici Srpskoj"

Pistorijus je rekao da Srbija kao najveća ekonomija i najveća država Zapadnog Balkana ima veliku odgovornost za stabilnost u regionu i osvrnuo se i na situaciju u Republici Srpskoj.

"Polazimo od toga da Srbija neće podržati eventualne tendencije secesije u Republici Srpskoj, već da će se zalagati za integritet i suverenitet te teritorije", rekao je on.

Govoreći o istoj temi, predsednik Srbije je ponovio stav koji, kako je rekao - u Srbiji već svi znaju.

"Srbija podržava teritorijani integritet BiH kao međunarodno priznate države. Nikada nije dovodila u pitanje integritet BiH kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru BiH. Mi smo poštovali svaki dogovor i konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum – ali njegovo stvarno sprovođenje a ne interpretaciju „kako kome padne na pamet“, rekao je Vučić.

O sankcijama Rusiji

Nemački ministar odbrane je tokom obraćanja javnosti iskoristio priliku i da ponovi jedinstveni stav Evropske unije i NATO-a o podršci Ukrajini. Kako je rekao, rat koji Rusija vodi u Ukrajini podriva bezbednosnu arhitekturu i slobodan život građana Evrope i ne može se ničim opravdati.

Podsetio je predsednika Vučića da bi Srbija kao kandidat za članstvo u EU trebalo da se priključi spoljnoj politici i uvede sankcije Rusiji.

"Gospodine predsedniče, glasanja Srbije u UN-u su bila značajan znak u tom pravcu. Hajde zajedno da se zalažemo za to da se rat brzo okonča i da Ukrajina može da živi u miru i kao zemlja koja sama određuje svoju sudbinu", rekao je on dodajući da ljudi na Zapadnom Balkanu možda najbolje na svetu znaju značaj mira i slobode.

"Mi u Srbiji najbolje znamo kako izgleda kada nekome uskraćujete pravo na teritorijalni integritet i upravo zato imamo nešto drugačiju poziciju", odgovorio je kasnije Vučić.

Oba zvaničnika su u uvodnom delu obraćanja istakla da su imali izuzetno otvoren i iskren razgovor.

Predsednik Srbije je ponovio da je Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije, ističući da je ukupna robna razmena u 2023. godini iznosila 9 milijardi i 130 miliona evra.

Istakao je i da je za Srbiju članstvo u Evropskoj uniji od velikog značaja i da je ideja o jednistvenom regionalnom tržištu izuzetno važna u kontekstu približavanja članstvu u EU.

Vučić je rekao i da Srbija ima dobru i profesionalnu komunikaciju sa NATO-om i da će takvu saradnju negovati i u budućnosti.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus došao je u Beograd dan nakon posete Prištini gde je pozvao na povećanje diplomatskih napora.

XS
SM
MD
LG