Linkovi

Republikanci žestoko o Bajdenu: Nije samo senilan, ugrozio je nacionalnu bezbednost


Predsednik Amerike Džo Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik Amerike Džo Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)

Republikanski rivali Džoa Bajdena počeli su da postavljaju pitanja o njegovoj mentalnoj oštrini, nakon verbalne omaška predsednika SAD koji je pojačao zabrinutost demokrata zbog njegovih godina.

„Bajden neće biti bistriji u novembru“, rekao je za Glas Amerike Džejson Miler, viši savetnik u izbornom štabu Donalda Trampa. „Džo Bajden nije samo senilan, on je ugrozio našu nacionalnu bezbednost".

Bivši američki predsednik Tramp vodi u republikanskoj trci za nominaciju i verovatno će postati kandidat stranke, uprkos tome što se suočava sa 91 optužnicom za krivična dela u raznim federalnom i državnim krivičnim slučajevima.

Iz izbornog štaba Niki Hejli, Trampove stranačke protivkandidatkinje, saopšteno je da bi Bajden „trebalo odmah da uradi test mentalne sposobnosti“ i da objavi rezultate.

„Džo Bajden ne može da se seti velikih događaja u svom životu, na primer kada je bio potpredsednik ili kada mu je sin umro“, rekla je Hejli. „To je tužno, ali biće još tužnije ako u Beloj kući imamo osobu koja mentalno nije dorasla najvažnijem poslu na svetu".

Bajdenova verbalna omaška

Republikanci su pokrenuli nove napade nakon što je predsednik napravio verbalnu grešku u četvrtak uveče, pogrešno nazivajući egipatskog predsednika Abdel-Fataha el-Sisija „predsednikom Meksika“, dok je naglašavao napore koje je učinio da obezbedi pomoć za narod u Gazi.

Gaf se dogodio dok je Bajden pokušavao da se odbrani od pitanja novinara o izveštaju specijalnog tužioca o propustima u rukovanju poverljivim dokumentima, gde se napominje njegov problem sa pamćenjem, a kao primer da nije mogao da se seti nekih trenutaka u svom životu, na primer kada je služio kao potpredsednik ili kada mu je preminuo sin Bo.

„Moje pamćenje je dobro“, uzvratio je vidno ljut Bajden dok je poricao da je zaboravio kada mu je sin umro. Bo Bajden je preminuo od raka mozga 2015. u 46. godini.

Tri četvrtine glasača, među kojima i polovina demokrata, kažu da su zabrinuti za Bajdenovo mentalno i fizičko zdravlje, prema anketi NBC Njuza objavljenoj ove nedelje. Prema istoj anketi, manje od polovine glasača zabrinuto je za Trampovo mentalno i fizičko zdravlje, uprkos njegovim višestrukim gafovima.

Tokom kampanje početkom meseca, Tramp je pogrešno nazvao svoju rivalku Hejli bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi kada je govoroio o 6. januaru 2021. On je ranije pomešao Bajdena i bivšeg predsednika Baraka Obamu.

Bez optužnice

Specijalni tužilac Robert Hur odlučio je da Bajden neće biti optužen za nepropisno postupanje sa poverljivim dokumentima. Međutim, Hurova procena memorije predsednika će verovatno pružiti municiju Bajdenovim republikanskim rivalima u njihovim porukama da on nije u stanju da vodi zemlju.

Tramp, koji je pod federalnom optužnicom sa 37 tačaka krivičnih dela vezanih za nepropisno rukovanje poverljivim dokumentima, ometanje pravde i davanje lažnih izjava, zaoštrio je napad na Bajdena.

On je Bajdenov slučaj nazvao „100 puta drugačijim i težim od mog“, optužujući u izjavi u četvrtak da postoje „dvostruki aršini i neustavno selektivno krivično gonjenje“ i „mešanje u izbore“.

Hur je izveštaju preduhitrio takve tvrdnje. „Za razliku od dokaza koji uključuju gospodina Bajdena, navodi izneseni u optužnici protiv gospodina Trampa, ako se dokažu, predstavljali bi ozbiljne otežavajuće činjenice“, navodi se u izveštaju. „Suština je da, nakon što mu je dato više šansi da vrati poverljiva dokumenta i izbegne krivično gonjenje, gospodin Tramp je navodno učinio suprotno".

XS
SM
MD
LG