Linkovi

"Nijedan od ponuđenih kandidata" pobedio Niki Hejli na primarnim izborima u Nevadi


Niki Hejli na predizbornom skupu u Južnoj Karolini (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)
Niki Hejli na predizbornom skupu u Južnoj Karolini (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)

Niki Hejli doživela je poraz na primarnim republikanskim izborima u Nevadi, pošto su glasači ubedljivo izabrali opciju "nijedan od ovih kandidata" na listiću, odbacujući bivšu američku ambasadorku u Ujedinjenim nacijama koja je poslednji preostali veliki rival lideru Donaldu Trampu.

Tramp, bivši predsednik SAD, nije se takmičio na primarnim izborima, koji ne dodeljuje nijednog delegata potrebnog za pobedu u stranačkoj trci za predsedničku nominaciju. Umesto toga, usredsredio se na stranačke skupove (kokuse) koji će biti održani u četvrtak i pomoći će mu da se približi tome da postane nosilac zastave republikanaca.

To znači da su rezultati republikanskih primarnih izbora tehnički besmisleni. Ali oni i dalje predstavljaju sramotu za Hejli, koja je nastojala da se pozicionira kao kandidatkinja koja zaista može da se takmiči sa Trampom. Umesto toga, postala je prvi predsednički kandidat bilo koje stranke koji je izgubio trku od „nijednog od ponuđenih kandidata“ otkako je ta opcija uvedena u Nevadi 1975.

Hejli je rekla da će se „usredsrediti na države koje su fer“ i da nije vodila kampanju u Nevadi u nedeljama koje su prethodile primarnim izborima. Iz njenog štaba su otpisali rezultate pozivajući se na čuvenu kazino industriju Nevade.

„Čak i Donald Tramp zna da kuća uvek pobeđuje kada igrate na slot aparatima“, rekla je portparolka Olivija Peres-Kubas. "Nismo se trudili da igramo igru nameštenu za Trampa. Punom parom idemo u Južnu Karolinu i šire".

Tramp se našalio na vlastitoj društvenoj mreži: "Pazite, ona će uskoro pobediti!" Guverner Nevade, republikanac Džo Lombardo, ranije je najavio da će u utorak izabrati opciju "nijedan od ovih kandidata". Nekoliko republikanaca intervjuisanih prilikom izlaska na birališta reklo je da nameravaju da urade isto.

Predsednik Republikanske stranke okruga Vošo Brus Parks, koji se zalagao za održavanje primarnih izbora, naveo je da je rekao biračima koji su pozvali njegovu kancelariju - i Trampovim pristalicama - da učestvuju glasanjem za „nijednog od ovih kandidata“ umesto Hejli.

„U suštini su nam rekli da ih nije briga za nas“, rekao je Parks u intervjuu posle raspisivanja trke. „Označavanjem 'nijedan od ovih kandidata' mi odgovaramo na isti način - ni nama nije stalo do vas".

Asošijeted pres je u sredu rano ujutru proglasio "Nijednog od ovih kandidata" pobednikom na osnovu preliminarnih rezultata koji su to pokazali sa značajnom prednošću u odnosu na Hejli u sedam okruga širom države, uključujući i dva najnaseljenija.

U utorak su održani i demokratski primarni izbori na kojima je predsednik Džo Bajden lako pobedio spisateljicu Marijanu Vilijamson i nekolicinu manje poznatih izazivača. Kongresmen Din Filips iz Minesote nije bio na glasačkom listiću. Bajden je izdao saopštenje u kojem se zahvaljuje glasačima Nevade na podršci i upozorio da Tramp pokušava da podeli Ameriku.

Zakonodavci u Nevadi dodali su "nijedan od ovih kandidata" kao opciju u svim trkama u celoj državi kao način da glasači posle Votergejta učestvuju, ali da izraze nezadovoljstvo svojim izborima. „Nijedan“ ne može da osvoji izabranu funkciju, ali je bio prvi na primarnim izborima za kongres 1976. i 1978.

Takođe je završio ispred Džordža Buša i Edvarda Kenedija na predsedničkim izborima u Nevadi 1980. Stranački skupovi u četvrtak su jedino takmičenje u Nevadi koje se računa u trci za republikansku predsedničku nominaciju. Ali smatralo se da su oni posebno "namešteni" u korist Trampa zbog intenzivne podrške građana koju zahtevaju od kandidata i novih pravila Republikanske partije Nevade koja su mu dodatno išla u korist.

Očekuje se da će Tramp lako pobediti na skupovima, koji bi trebalo da mu isporuče svih 26 delegata države. Delegati su članovi stranke, aktivisti i izabrani zvaničnici koji glasaju na nacionalnim stranačkim konvencijama da bi formalno izabrali kandidata stranke.

"Ako je vaš cilj da dobijete republikansku nominaciju za predsednika, idete tamo gde su delegati. I zbunjuje me što je Niki Hejli odlučila da ne učestvuje", rekao je Trampov viši savetnik za kampanju Kris LaSivita u intervjuu pre izbora.

Nevada, treća država na tom polju posle Ajove i Nju Hempšira, trebalo je da održi državne primarne izbore umesto stranačkih skupova, pošto su demokrate koje kontrolišu zakonodavnu vlast promenile propise kako bi pokušale da povećaju učešće. Poslanički klubovi obično zahtevaju od glasača da se pojave lično na sastanku određenog dana, dok izbori mogu da ponude veću fleksibilnost za učešće, sa biračkim mestima otvorenim veći deo dana na dan izbora, zajedno sa glasanjem u odsustvu ili prevremenim glasanjem.

Ali republikanci iz Nevade su umesto toga odlučili da održe stranačke skupove, rekavši da žele da se uvedu određena pravila, kao što je zahtev da učesnici pokažu ličnu kartu koju je izdala vlada.

Stranački skupovi (kokusi) zahtevaju od kandidata da intenzivno organizuje pristalice širom države kako bi bili konkurentni, što je podvig koji je Tramp, bivši predsednik i glavni favorit, lako mogao da učini.

XS
SM
MD
LG