Linkovi

Odloženo suđenje Trampu u Vašingtonu zbog pokušaja prekrajanja izbornih rezultata


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp na mitingu u Las Vegasu u Nevadi, 27. januara 2024. (Foto: REUTERS/Ronda Churchill)
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp na mitingu u Las Vegasu u Nevadi, 27. januara 2024. (Foto: REUTERS/Ronda Churchill)

Federalna sutkinja u Vašingtonu formalno je odložila suđenje Donaldu Trampu zbog pokušaja da preinači izborne rezultate 2020. godine, koje je bilo zakazano za mart, dok sudovi razmatraju žalbu bivšeg predsednika.

Sutkinja Tanja Čatkan u petak je u sudskom kalendaru "upraznila" 4. mart, datum kada je trebalo da počne suđenje po tužbi protiv Trampa koju je podneo specijalni tužilac Džek Smit, ali nije odredila novi datum. Time je otvoren prostor da prvo započne suđenje po drugom postupku u Njujorku, gde je Tramp optužen u vezi sa prikrivanjem isplata novca porno glumici.

Federalni apelacioni sud još nije razmotrio Trampovu žalbu u kojoj se navodi da bivši predsednik ima imunitet od gonjenja za postupke koje je počinio u Beloj kući. Još nije jasno kada će tročlano sudsko veće doneti odluku, ali ukoliko odluka bude išla u korist tužilaštva, verovatno je da bi Trampov tim uložio žalbu što bi dovelo do dodatnih pomeranja.

Početak izborne trke u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

Za obe strane, vreme je od ključnog značaja. Tramp, protiv koga su podignute četiri optužnice u 91 tački, pokušava da pomeri sve krivične slučajeve dok ima status favorita u trci za republikansku predsedničku nominaciju 2024. Smitov tim, za to vreme, nada se da će moći da vodi postupak protiv Trampa ove godine, pre novembarskih izbora.

Očekivalo se da će se suđenje u Vašingtonu održati prvo, ali je nedeljama odlagano zbog Trampovog pozivanja na predsednički imunitet. Apelacioni sud saslušao je argumente 9. januara i rekao da namerava da brzo donese odluku, ali još nije doneo presudu.

XS
SM
MD
LG