Linkovi

Republikanac koji je glasao za opoziv Trampa izašao iz trke za Kongres 2022.


ARHIVA - Kongresmen Entoni Gonzales iz Ohaja govori u Vašingtonu 11. februara 2020.
ARHIVA - Kongresmen Entoni Gonzales iz Ohaja govori u Vašingtonu 11. februara 2020.

Kongresmen Entoni Gonzales, jedan od destoro republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali za opoziv predsednika Donalda Trampa u januaru izjavio je u četvrtak da se neće ponovo kandidovati na izborima, zbog "toksične" atmosfere u stranci koja je i dalje pod velikim uticajem bivšeg predsednika.

Kongresmen iz Ohaja, koji je služio dva mandata, naglasio je da je želja da se više posveti porodici igrala značajnu ulogu u odluci, ali je priznao i da postoji težak politički scenario prema kojem bi morao da se takmiči protiv republikanskog kandidata koga podržava Tramp na stranačkim izborima sledeće godine.

"Dok je moja želja da imam kompletniji porodični život u središtu moje odluke, takođe je tačno da je sadašnje stanje naše politike, a posebno toksična dinamika unutar naše stranke, značajan faktor u mojoj odluci", saopštio je kongresmen.

Gonazales je bio direktniji u intervjuu za Njujork tajms u četvrtak, u kome je Trampa napao kao "kancer naše zemlje", zato što je svoje pristalice motivisao da upadnu u Kapitol 6. januara.

"Ne verujem da će on ikada više moći da bude predsednik", izjavio je za njujorški dnevnik.

Gonzales, 36-godišnji konzervativac, je prvi među republikancima u Predstavničkom domu koji su glasali za opoziv Trampa, koji je rešio da se povuče, umesto da izdrži sledeći ciklus primarnih izbora, koji će bez sumnje biti brutalan.

Tramp, koji je i dalje izuzetno uticajan u stranci, jasno je stavio na znanje da će neumorno raditi na tome da se poraze republikanci koji su glasali za njegovu smenu.

Među njima je Liz Čejni, koja je izgubila lidersku poziciju u Predstavničkom domu kada je odbila da ublaži svoje kritike bivšeg predsednika.

Tramp je već saopštio da podržava svog bivšeg saradnika Maksa Milera koji se kandidovao za Gonzalesovo mesto u Kongresu.

Nekoliko demokrata u Predstavničkom domu je na Tviteru izrazilo podršku Gonzalesu nakon njegove objave.

On i drugi republikanci koji su glasali za opoziv Trampa "plaćaju cenu zato što su uradili ispravnu stvar", rekao je kongresmen Brendan Bojl. "Ali istorija će pokazati da su bili u pravu."

XS
SM
MD
LG