Linkovi

Republikanci smenjuju Trampovu kritičarku sa čela stranke


Republikanska predstavnica u Kongresu iz Vajominga Liz Čejni je na trećoj čelnoj pozicijii u stranci
Republikanska predstavnica u Kongresu iz Vajominga Liz Čejni je na trećoj čelnoj pozicijii u stranci

Lider republikanaca u Kongresu Kevin Mekarti podržao je ideju da Elis Stefanik, republikanka iz Njujorka, dođe na stranačku poziciju Liz Čejni koja je oštro kritikovala bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Čejni ima visoku poziciju u Republikanskoj stranci, ali je pitanje njene smene pokrenuto pošto je kritikovala Trampove tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni i pošto je glasala za njegov opoziv.

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa mogli bi već u sredu da glasaju o smeni Čejni i da na njeno mesto dođe Stefanik, koju Tramp podržava.

Lider Mekarti je za Foks Njuz potvrdio da podžrava postavljane Stefanik na poziciju predsedavajuće Republikanske konferencije.

"Želimo da ujedinjeni nastavimo napred i mislim da će se to desiti", kazao je Mekarti u odgovoru na pitanje da li će glasati za smenu Čejni.

Liz Čejni je odgovorila republikancima, uključujući i Mekartija, da "oni koji podržavaju Trampove lažne tvrdnje da su izbori pokradeni, šire veliku laž i okreću leđa vladavini prava".

U kolumni za Vašington post kritikovala je "opasan i antidemokratski Trampov kult ličnosti" i upozorila republikance da ne treba stoje uz njega samo zbog "skupljanja novca za kampanju i iz političkih razloga".

Takođe je rekla da je Mekarti promenio priču i da je u početku govorio da Tramp snosi odgovornost za nerede na Kapitolu 6. januara. Mekarti je navodno razgovarao telefonom sa Trampom tokom upada izgrednika u Kongres i apelovao na njega da im kaže da se smire. Međutim, lider republikanaca u Predstavničkom domu sada kaže da ne veruje da je Tramp uzrokovao nerede.

Negirao je i da smena Čejni ima veze sa time što je glasala za impičment Trampa zbog nereda 6. januara.

Mekarti tvrdi da Čejni ometa republikance u nameri da ponovo osvoje većinu u Predstavničkom domu na kongresnim izborima 2022, za šta veruje da im je potrebna podrška bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Predstavnica iz Njujorka Elis Stefanik je nekada bila Trampova kritičarka i nije glasala za izmenu poreskih zakona, ali mu se kasnije priklonila. Njeno postavljanje u vrh stranke podržao je i drugi najviše rangirani republikanac u Predstavničkom domu, Stiv Skalis.

.

XS
SM
MD
LG