Linkovi

Reprodukcija drevnih eksponata uz pomoć 3D štampača


Drevne ruševine u Palmiri u centralnoj Siriji
Drevne ruševine u Palmiri u centralnoj Siriji

Koalicione snage u Iraku nastavljaju borbu protiv džihadista Islamske države za preuzimanje kontrole nad Mosulom u kojem se nalazi drevni grad Nineve. Ranije ove godine, sirijske vladine snage uspele su da preuzmu Palmiru od Islamske države. Na oba ta mesta, uništena su arheološka nalazišta od izuzetnog značaja za ljudsku rasu, u nekim delovima potpuno, bez ikakve šanse za popravku. Jedna veoma posvećena grupa naučnika naoružala se kompjuterima i 3D štampačima i odlučno krenula u rekonstrukciju tih drevnih nalazišta i eksponata koji su bili u njima.

Oštećenja u sirijskom gradu Palmiri su evidentna. U nekim slučajevima bilo je potrebno nekoliko dana da se uništi arhitektonski skelet grada koji je preživeo hiljade godina.

Neki eksponati iz te oblasti su čak i stariji, poput ovog kalupa za korpu koji datira
6.500 hiljada godina pre Hrista.

Grupa arheologa sada pravi njihovu reprodukciju u 3 dimenzije.

“…iako su već pročitani, prevedni, fotografisani i iscrtani na terenu, asiriolozi uvek vise vole da imaju pravu stvar. Možda sledeća generacija neće verovatni sadašnjim tumačenjima. Možda će hteti sami da pogledaju te predmete”, kaže Olivije Niunhajze sa Univerziteta Lajden.

Holandski tim sa tog i Delft univerziteta za tehnologiju skeniraju silikonske kalupe eksponata i zatim ih štampaju u 3D tehnici.

“Dobijete digitalne fajlove tih predmeta i možete da ih podelite sa kolegama na drugom kraju sveta”, dodaje Niunhajze.

Istraživači poput Marka Videna sa Univerziteta u Londonu zahvalni su za to što ovaj tim radi.

“Ukoliko se ove ploče nekako ne bi popravile, bio bi to ogroman gubitak za ljudsku civilizaciju. Dakle ako postoji nekakav način da se sačuvaju informacije koje se nalaze na njima pomoću tih silikonskih kalupa, ako sam dobro razumeo, to bio bilo apsolutno fantastično”.

Krajnji cilj je da se ove kapije, koje nam pružaju uvid u prošlost, sačuvaju iako ih vreme, a u nekim slučajevima ljudska rasa, polako uništavaju.

XS
SM
MD
LG