Linkovi

Devetogodišnji čarobnjak sa 3D štampačem


Predsednik Barak Obama duva balone koristeći štapić koji je uz pomoć 3D štampača napravio 9-godišnji Džejkob Leget
Predsednik Barak Obama duva balone koristeći štapić koji je uz pomoć 3D štampača napravio 9-godišnji Džejkob Leget

Strast prema 3D štampanju omogućila dečaku iz Baltimora da upozna i predsednika SAD Baraka Obamu, na Sajmu nauke u Beloj kući...

Ljudi često potcenjuju koliko deca mogu da nauče i izdrže. Jedan 9-godišnjak iz Baltimora u državi Merilend naterao je odrasle da se dobro zamisle. Njegova strast prema 3D štampanju otvorila mu je vrata Bele kuće, gde je upoznao i predsednika Baraka Obamu. Ovaj dečak ima planove da u budućnosti pomaže društvu.

Ovi prototipi mede, dvorca iz Diznijeve bajke Lepotica i zver, i posuda sa znakom pitanja samo su neke od igračaka i modela Džejkoba Legeta, koje je napravio uz pomoć 3D štampača.

“Ovaj štapić za balone sa sapunicom je poseban, jer ga je predsednik Obama koristio da duva balončiće u Beloj kući”, priča mladi pronalazač Džejkob Leget.

Ovaj 9-godišnjak bio je u grupi učenika koji su predstavili svoje izume i eksperimente na nedavnom, godišnjem Sajmu nauke Bele kuće.

“Sajam nauke Bele kuće je bio najbolji dan u mom životu. Najbolji”.

U podrumu porodične kuće, Džejkob radi ono što voli da radi svaki dan.

On u svom dnevniku za 3D štampanje čuva listu projekata koje želi da realizuje.

“Uvek imam previše stvari za štampanje od kojih moram da izaberem. Zapisao sam svoje ideje u dnevnik i savete sebi. Tako da kada počnem da ih štampam to će mi mnogo pomoći”.

Džejkob je naučio 3D štampanje prošle godine u letnjem kampu fondacije “Digital Harbor”, koja sponzoriše tehnološke programe za mlade ljude.

“Uzimao je kurs 3D štampanja i to je bilo sjajno. Mnogo smo bili srećni što je Džejkob bio sa nama tokom leta; on je pomagao svoijm vršnjacima na časovima. Zaista je nadmašio sve”, kaže Šon Grajms, tehnološki direktor fondacije “Digital Harbor”.

Džejkob je dobio 3D štampač na poklon od jedne kompanije koja je bila očarana njegovim pismom u kojem im je on predložio da mu daju štampač u zamenu za njegovu kritiku njihovih proizvoda i toga da li su oni pogodni za decu.

“Džejkob je postao zainteresovan za tehnologiju još kad je bio jako mali. Voleo je da igra sa očevim ajpedom i da sedi kod tate u krilu dok je on radio na kompjuteru”, priča Džejkobova majka Stefani Leget.

Džejkob sada dizajnira sve svoje 3D proizvode na kompjuteru, koji se nalazi na radnom stolu koji deli sa ocem.

“Volim 3D štampanje jer možete svašta da napravite; možete da napravite različite stvari, možete da obavljate različite eksperimente”, kaže Džejkob.

Džejkobov entuzijazam za 3D štampanjem omogućio mu ulazak na Sajam nauke Bele kuće gde je predložio predsedniku Obami da osnuje dečji naučni komitet.

“Trebalo bi da osnujemo grupu dečjih savetnika koji će nam objasniti šta im je zanimljivo, što bi nam pomoglo da osmislimo buduće obrazovanje u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Inače, ovo je Džejkobova ideja. Bravo Džejkobe, poslušaćemo tvoj predlog”, rekao je tom prilikom Obama.

Džejkob takođe ima crni pojas iz Tekvondoa, a voli i da kuva. Međutim njegovi ambiciozni planovi za budućnost, nisu vezani samo za njega.

“Prva stvar koju ću da napravim su veštački organi. Drugo – napraviću beskonačni izvor hrane iz pomoć kompjuterskih programa. Treće – na kompjuteru ću da napravim robote koji će da pomažu starim ljudima”.

Veoma impresivna lista, koju Džejkob već polako realizuje

XS
SM
MD
LG