Linkovi

Vizuelno putovanje kroz nacionalne parkove


Nacionalni park "Arches" u Juti
Nacionalni park "Arches" u Juti

Novi film, snimljen u spektakularnom IMAX 3D formatu, istražuje istoriju tih parkova i vodi gledaoce na putovanje kroz predele čija lepota oduzima dah, upravo na vreme za obeležavanje stogodišnjice nacionalnih parkova u Americi.

Pre sto godina, nekim od najlepših, najčistijih pejzaža u Americi pretila je opasnost da ih unište rančeri, drvoseče i kompanije za gradnju. Medjutim, zahvaljujući predsedniku Teodoru Ruzveltu i jednom istaknutom biologu, ti dragoceni predeli proglaešni su nacionalnim parkovima da bi se sačuvali za buduće generacije.

Prelepi pejzaži spadaju u brojna čuda prirode koja se mogu naći u nacionalnim parkovima širom Amerike. Oni su tema novog filma – Avantura u nacionalnim parkovima.

Snimajući u IMAX® 3D format, tim nagradjivanih filmskih stvaralaca vodi gledaoce na zapanjujuće vizuelno putovanje kroz više od polovine američkih nacionalnih parkova, kojih ukupno ima skoro 60. Reditelj Greg Mekgilivrej kaže da je želeo da obeleži stogodišnjicu nacionalnih parkova.

“Svi smo mislili da je odlična ideja proslaviti 100 godina tako što ćemo odati počast parkovima koje volimo u filmu o velikoj avanturi.”

Ideja je bila i da se gledaoci podsete na postojanje tih parkova i njihovu veličanstvenost.

“Mislim da sam želeo da publika oseti izvesno divljenje i poštovanje prema tim parkovima.”

Film objašnjava kako su nacionalne parkove formirali predsendik Teodor Ruzvelt i biolog Džon Mjuir da zaštite i sačuvaju zemljište i životinje koje tu žive. Priča je ispričana iz vizure troje savremenih avanturista …dok pešače, voze bicikle i istražuju veličanstvene parkove. Producent Šon Mekgilivrej taj film naziva klasičnim putovanjem kroz Ameriku.

"On nam prikazuje mesta od Jeloustona i Josemitija do Grend Kenjona, I to tako što te fantastične predele povezuje sa pojedinačnim junacima filma.”

Greg Mekgilivrej ističe da su parkovi bili savršena tema za IMAX 3-D format.

“Gledaoci imaju osećaj kao da su lično prisutni na tim lokacijama, pa film zaista pruža publici najbolji doživljaj nacionalnih parkova.”

Glumac, reditelj i aktivista za zaštitu životne sredine Robert Redford, koji je narator filma, se slaže:

“Kad odete u nacionalne parkove, okružuje vas ogromno prostranstvo prirode, tako da je IMAX verovatno najlogičnije mesto da prenese to iskustvo onima koji nisu u prilici da ih posete, još nisu otišli ili se spremaju da ih posete.”

“Jedna od mojih omiljenih scena u filmu je kada smo otišli u Katmai na Aljasci i snimali medvede kako love losose. Osećaš se kao da si fizički prisutan, kao da stojiš pored medveda”, kaže producent Šon Mekgilivrej.

Tim je morao da se izloži ekstremni vremenskim uslovima i kretao po strmom terenu da bi se snimili neverovatni prizori - i zvuci – prirodnih bogatstava Amerike.

“Postavljanje kamere na lokacijama za snimke planinarenja bilo je veliki izazov, posebno kod stene Devils Tower. To je oštra litica i morali smo da postavimo kameru iznad nas da bismo stekli pogled s vrha nadole, perspektivu planinara”, ističe planinar Konrad Enker.

XS
SM
MD
LG