Linkovi

3D zamka za štetočine


Bube koje ne potiču iz južne Kaliforniji predstavljaju veliku pretnju za tamošnje drveće, među kojima je i drvo avokada – vrlo unosan kalifornijski plod.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije na kampusu Riversajd pokušavaju da saniraju ovaj problem, uz pomoć nekoliko 3D štampača.

Pomalo je ironično da je park Akacija dobio ime po tom drvetu – s obzirom da većina drveća u tom parku polako trune.

“Većina zasađenog drveća u južnoj Kaliforniji je trenutno zaraženo i to se širi”, kaže Akif Eskalen, biljni patolog.

Razlog – najezda buba iz jugoistočne Azije. Naučnici nisu sigurni kako su one dospele do američke zapadne obale, ali postoji teorija da su stigle u ambalaži proizvoda, koji se brodovima prevoze iz Azije u Kaliforniju. Kada su stigle, izazvale su ogromnu štetu.

“One mogu potpuno da unište biljku za jednu, dve, najviše tri godine”.

Blizu 40 vrsta drveća je osetljivo na ove bube, a među njima je i avokado.

“A to je vrlo važna industrija u Kaliforniji. Mnogo ljudi na tome zarađuje, njihovi poslovi zavise od toga”.

Ove polifagne štetočine buše rupe u vrlo osetljivim delovima drveta i tako prekidaju dovod vode od korena do lišća.

Ove bube u ustima imaju i gljivice, koje oštećuju drveće. Gljivice rastu i dovode do još većeg začepljenja žila kojima se prenose hranljive materije iz vode u drvo, te ono na kraju istrune od manjka hrane.

Entomolozi su pokušali nekoliko različitih tretmana kako bi uništili te bube i gljivice. Međutim, čekanje rezultata tretmana oduzimalo je previše dragocenog vremena, sve dok nije osmišljena ova sprava – 3D odštampana zamka za bube, koja se postavlja na rupe u drveću.

“Pokupimo strugotinu i izmet bube, i znamo da li je ona aktivna u tom drvetu”, kaže Ričard Stauthemer, profesor entomologije.

Ukoliko je štetočina i dalje aktivna, to znači da pesticid nije delotvoran. Naučnici kažu da će 3D odštampane zamke ubrzati proces prikupljanja podataka te će rezultati biti pouzdani. 3D štampači omogućavaju istraživačima da lako prilagode zamke insektima koje proučavaju.

“Uz pomoć 3D štampača možemo izuzetno brzo da napravimo prototip i osim što ih koristimo za testiranje, kao npr. sa ovim štampačem, do sad smo uspeli i da odštampamo stotine, možda hiljade koje već koristimo”, izjavio je Rodžer Dankan Selbi, postdoktorant.

Ova laboratorija nije jedina koja ima koristi od 3D štampača.

“To će postati uobičajeni instrument u laboratoriji, jer često vam treba nešto vrlo specifično, a kada jednom programirate ovu stvar, možete to i da napravite”.

To je relativno jeftina alatka, koja istraživačima otvara bezbroj mogućnosti da dođu do rezultata.

XS
SM
MD
LG