Linkovi

"Lažne vesti" i kontrola medija - najveći izazovi za novinarstvo


Logo Glasa Amerike
Logo Glasa Amerike

Novinarstvo je danas pred mnogim izazovima, uključujući i lažne vesti – ocenili su predstavnici privatnih, javnih i medija, koje finansira federalna vlada. Fakultet za medije i odnose s javnošću Univerziteta „Džordž Vašington“ i Upravni odbor guvernera za emitovanje programa za inostranstvo (BBG), pod čijom kontrolom posluje i Glas Amerike, održali su forum o važnosti internacionalnog izveštavanja o Americi, odbrani novinarskih sloboda i bezbednosti novinara.

Panelisti su zaključili da postoji sve veća potreba za tačnim informacijama, a da se, istovremeno, neke vlade trude da ograniče pristup tome.

Skala ide od despotija do zemalja koje smatramo demokratskim, a u kojima je kontrola informacija postala glavno sredstvo vladanja. I zato izveštavanje postaje veoma teško, pa čak I opasno”, ocenjuje Majkl Oreskes, direktor informativnog programa Nacionalnog javnog radija. (NPR)

Direktor Upravnog odbora guvernera za emitovanje programa za inostranstvo Džon Lensing smatra da se informacije sve više posmatraju kao neka vrsta oružja.

Vidite šta stiže iz Kremlja, to prevazilazi neistine. Čini mi se da se radi o strategiji da se pokaže da ne postoje činjenice. A činjenice se sada suočavaju sa izazovima širom sveta, pogledajte šta se dešava u Turskoj”.

Prošle nedelje, Reporteri bez granica objavili su izveštaj o medijskim slobodama u 2017-oj. Rusija je zauzela 148. mesto na listi od 180 zemalja. U ovoj organizaciji tvrde da su vodeći informativni kanali ili potpali pod kontrolu vlade, ili da su ugašeni. Turska je na listi pala za četiri mesta i sada je 155.

A organizacija “Freedom House”, koja propagira demokratske vrednosti, ocenjuje da je sloboda medija najniža u poslednjih 13 godina. Razlog su pretnje novinarima u zemljama koje važe za demokratske.

Ne samo da je teško da vesti iz sveta plasiramo u Americi, već postaje sve teže da vesti odavde plasiramo u svet, zbog atmosfere koja ovde vlada. I to nije samo stvar poštovanja zakona, već i poštovanja prema novinarima”, smatra Elis Lebot, novinarka CNN-a.

Predsednik Donald Tramp nazvao je medije “neprijateljima američkog naroda”, a pojedine optužio da šire “lažne vesti”. Reporteri bez granica saopštili su da Trampovo ponašanje ohrabruje lidere širom sveta da nipodaštavaju medije. U odgovoru na pitanje da li Glas Amerike može da ostane neutralan i da ne postane “glas Donalda Trampa” - Džon Lensing je podsetio da bi prema povelji Glasa Amerike to bilo protiv zakona.

XS
SM
MD
LG