Linkovi

Globalni pad slobode medija


Organizacija “Reporteri bez granica” saopštila je da je zabeležen “veliki i uznemirujući pad” slobode medija na regionalnom i globalnom nivou.

Situacija se, kako je navedeno, značajno pogoršala poslednjih nekoliko godina, zbog sve autoritarnijih vlada, opasnijih bezbednosnih uslova, te oštrijih kontrola nad državnim medijima, čak i u nekim evropskim zemljama poput Poljske.

U izvještaju, koji je danas objavljen, navodi se da svet ulazi u “novu eru propagande” i oklevanja da se uključi u slobodnu debatu. Takođe se ističe da su svetski lideri razvili paranoju prema novinarima i da se obračunavaju sa medijima, dok su privatni mediji sve više pod pritiskom korporativnih interesa.

Situacija je, kako smatraju Reporteri bez granica, naročito ozbiljna u Latinskoj Americi, zbog institucionalnog nasilja, organizovanog kriminala, korupcije i medijskih monopola.

Na lestvici slobode medija u 180 zemalja, nagore je rangirana Eritreja, koja je pala ispod Sirije, Kine i Severne Koreje. Na prvom mestu je Finska, posle koje slede Holandija i Norveška. Sjedinjene Države, gdje je glavni problem nadzor u sajber prostoru, zauzele su 41. mesto.

Pad slobode medija u poslednje tri godine zabeležen je na svakom kontinentu. Ekstremistički pokreti i ultrakonzervativne vlade u Evropi i na Balkanu doprinele su padu od 6,5 odsto, navode Reporteri bez granica.

Od balkanskih zemalja najviše je napredovala Srbija, sa 67. mesta stigla je na 59. poziciju.

Hrvatska je od balkanskih zemalja zabeležila najveći pad, od čak pet mesta i nalazi se na 63. Sledi Bosna i Hercegovina koja je pala za dva mesta i na osnovu Izveštaja za prošlu godinu, zauzela je 68. poziciju.

Iako je Crna Gora u slobodi medija napredovala za osam mesta u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, te je sada na 106. i dalje je jedna od najlošije rangiranih u regionu. Najviše problema u izveštavanju imaju mediji u Makedoniji, koja se nalazi na 118. mjestu.

XS
SM
MD
LG