Linkovi

Pad slobode medija u više zemalja


Nevladina organizacija “Reporteri bez granica” u novom izveštaju beleži veliki pad slobode medija u više zemalja, među kojima su ove godine i SAD. Na Balkanu zabrinjavajuća situacija u Crnoj Gori i Makedoniji

Iako je 2013. bila manje smrtonosna za novinare od 2012., zabilježen je porast broja fizičkih napada na predstavnike medija, saopštila je ta medijska organizacija u ovogodišnjem indeksu slobode medija. Situacija u pogledu slobode medija na Balkanu i dalje je prilično napeta, kaže za Glas Amerike direktorka vašingtonskog ogranka Reportera bez granica Delfin Algon

Zbog povećanja broja nasilnih napada na novinare, Reportere bez granica najviše zabrinjava situacija u Crnoj Gori, koja je rangirana kao 114. od 180 država.

“Govorimo o izuzetno nasilnim napadima na one koji se bave istraživačkim novinarstvom. Međutim, ono što je najupečatljivije u tom nasilju je potpuna nekažnjivost. Pozvali smo premijera da osudi ove nasilne napade i da odgovorne privede pravdi, zato što zemlja koja teži da postane članica Evropske unije mora da poštuje slobodu medija.”

U novom izvještaju Reportera bez granica navodi se da su česte žrtve prijetnji i fizičkih napada novinari dnevnih listova “Vijesti i “Dan”i časopisa “Monitor” koji su, prema ocjeni te međunarodne organizacije, glavni izvori nezavisnog izvještavanja.

Između ostalog se pominje slučaj novinara Vijesti i Monitora Tufika Softića, ispred čije kuće je u avgustu prošle godine bačena eksplozivna naprava. Takođe se podsjeća da još nije identifikovana osoba koja je odgovorna za ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista “Dan”, Duška Jovanovića 2004.

Reporteri bez granica u izvještaju takođe oštro kritikuju crnogorskog premijera Mila Đukanovića i vladajuću Demokratsku partiju socijalista zbog, kako se navodi, vođenja pune kampanje mržnje protiv nezavisnih novinara.

Pažljivo se prati i situacija u Makedoniji, koja je najgore rangirana od balkanskih zemalja i nalazi se na 123 poziciji. I Makedonija i Crna Gora su ocijenjene kao zemlje sa teškom situacijom kada je riječ o slobodi medija. Srbija je pak napredovala za 10 pozicija i rangirana je kao 54., dok neznatan napredak bilježi i Kosovo, koje je na 80. mjestu. Najbolje plasirana država sa prostora bivše Jugoslavije je Slovenija, koja je na 34. mjestu

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u Vašingtonu, najopasnija zemlja za novinare trenutno je Sirija, koja se nalazi na dnu liste zajedno sa Turkmenistanom, Sjevernom Korejom i Eritrejom u kojima vlada potpuni medijski mrak.

"Morate da imate na umu da je više od 130 medijskih radnika poginulo u Siriji od početka sukoba, među kojima i 45 prošle godine. Pored toga, najmanje 16 stranih izvještača i 26 novinara je pritvoreno, kidnapovano ili se vodi kao nestalo”, saopštila je Delfin Algon.

Osim negativnog uticaja sukoba na slobodan protok informacija, jedan od vodećih zabrinjavajućih trendova prema ocjeni “Reporteri bez granica “ je i zloupotreba koncepta zaštite nacionalne bezbjednosti, koja predstavlja prijetnju za slobodu medija i istraživačko novinarstvo. To je slučaj u Sjedinjenim Državama koje su zabilježile jedan od najvećih padova u ovogodišnjem izvještaju, 13 pozicija, zbog vladinog “progona” izvora povjerljivih informacija i takozvanih zviždača.

Organizacija je navela slučaj Bredlija Meninga, bivšeg analitičara Vojne obavještajne službe koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog odavanja povjerljivih informacija Vikiliksu, te Edvarda Snoudena koji je razotkrio sveobuhvatni američki program prisluškivanja.

Novinar Njujork Tajma Džejms Rajzen, kojem je sud naložio da svjedoči protiv bivšeg službenika CIA-e optuženog za odavanje povjerljivih informacija, ocijenio je da je Obamina administracija jedna od najzatvorenijih u američkoj istoriji.

"Mislim da će 2013. biti zapisana kao najgora za slobodu medija u Sjedinjenim Državama u modernoj istoriji. To je zbog obračuna sa novinarima i “zviždačima”, te napora Obamine administracije i vladinog sektora za nacionalnu bezbjednost da ograniče količinu informacija koje mogu da budu dostupne javnosti.”

Najbolje rangirane zemlje i ove godine su Finska, Holandija i Norveška. “Reporteri bez granica” prilikom rangiranja zemalja uzimaju u obzir faktore poput transparentnosti, nezavinosti medija i nivoa kršenja prava novinara.
XS
SM
MD
LG