Linkovi

Guverner Floride preti školama koje zahtevaju maske, Bajden ih podržava


Članica pokreta "Patriote zajednice" protestuje protiv nošenja maski u školama u mestu Largo na Floridi.
Članica pokreta "Patriote zajednice" protestuje protiv nošenja maski u školama u mestu Largo na Floridi.

Bajdenova administracija razmatra kako da dostavi novac školskim okruzima na Floridi ukoliko guverner te države Ron DeSantis ostvari pretnju da neće isplatiti plate školskim liderima koji zahtevaju od učenika nošenje maski. Većina škola na Floridi ove nedelje je otvorena u punom kapacitetu. DeSantis, republikanski guverner, upozorio je da će država možda uvesti finansijske kazne okruzima koji traže nošenje maski.

Mnogi školski zvaničnici i stručnjaci za javno zdravlje kažu da su maske neophodne da se zaštite učenici i nastavnici, a predsednik Džo Bajden sukobio se sa DeSantisom zbog tog pitanja.

Kada mu je postavljeno pitanje da li bi mogao da interveniše u državama koje brane školama da uvedu obavezu nošenja maski, Bajden je rekao da ne misli da ima takvo ovlašćenje, ali da njegova administracija razmatra moguće korake.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da administracija razmatra da li može da neutrošena sredstva za pomoć pogođenima pandemijom iskoristi i isplati plate prosvetnim radnicima ukoliko im DeSantis oduzme plate.

Agencija Rojters zatražila je komentar od DeSantisovog kabineta ali ga još nije dobila.

Guvener, koji je nova zvezda Republikanske partije, ima bliske veze sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom i postao je poznat u celim SAD zbog protivljenja restrikcijama i antipandemijskim merama u vreme kada je njegova država postala žarište infekcija i hospitalizacija. Mnogi analitičari veruju da ozbiljno razmatra da se 2024. kandiduje za predsednika.

Prošle nedelje, Bajden je pozvao republikanske guvernere kao što je DeSantis da se "sklone s puta" pokušajima da se spreči širenje virusa. Spremnost da prozove republikance označila je promenu tona Bajdena, koji je nastojao da izuzme politiku iz pokušaja da se Amerikanci podstaknu na vakinaciju.

U to vreme, DeSantis je oštro uzvratio: "Ne želim da čujem ništa o Kovidu od vas, hvala", i dodao: "Zašto ne radite svoj posao?"

XS
SM
MD
LG