Linkovi

Odbačen zahtev Mladićeve odbrane za odlaganje izricanja pravosnažne presude


ARHIVA - Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala (Foto: AP/ICTY)
ARHIVA - Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala (Foto: AP/ICTY)

Žalbeno veće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu odbacilo je zahtev odbrane Ratka Mladića, bivšeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) za odlaganje izricanja pravosnažne presude, objavila je ta institucija.

Na osnovu te odluke izricanje pravosnažne presude biće održano 8. juna - u danu koji je krajem aprila saopštio Međunarodni mehanizam za krivične sudove krajem aprila je saopštio da je izricanje pravosnažne presude zakazano za 8. jun.

Mladićeva odbrana zatražila je odlaganje izricanja presude do momenta kada bi njegovi branioci mogli biti lično prisutni u sudnici sa svojim klijentom, objavio je u utorak Međunarodni mehanizam za krivične sudove.

Ratko Mladić je odmah nakon određivanja datuma izricanja presude rekao da se protivi svakoj vrsti video linka i insistira da bude prisutan lično u sudnici u pratnji oba svoja branioca Branka Lukića i Dragana Ivetića”, navedeno je u podnesku Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove.

Takođe, ukazano je i da je mentalna sposobnost Ratka Mladića da učestvuje u postupku neproverena.

Mladić, koji je posle raspisivanja međunarodne poternice bio u bekstvu šest godina, uhapšen je maja 2011. u selu Lazarevu kod Zrenjanina. Pod imenom Milorad Komadić krio se u kući svog rođaka Branka Mladića.

Ratko Mladić je 2017. prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga – UNPROFOR-a za taoce.

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije koja prema mišljenju suda nije sprečila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija Republike Srpske (RS).

U periodu od 11. do 22. jula 1995. pošto je području Srebrenice, koje je bilo pod zaštitom Ujedinjenjih nacija, prešlo pod kontrolu Vojske Republike Srpske kojom je komandovao prvostepeni haški osuđenik Ratko Mladić - ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG