Linkovi

Predsednik Ukrajine ražalovao dvojicu najviših generala


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office)
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office)

Predsednik Ukrajine rekao je, u svom noćnom obraćanju u četvrtak, da je dvojici najviših ukrajinskih generala oduzeo čin.

Volodimir Zelenski je generale nazvao "antiherojima". Jedan od generala je bio šef unutrašnje bezbednosti u glavnoj obaveštajnoj agenciji zemlje, dok je drugi bio šef obaveštajne agencije u oblasti Herson.

Ukrajinski lider je rekao da "nije imao vremena da se obračuna sa svim izdajnicima", ali da će "postepeno svi biti kažnjeni".

Zvaničnici Ukrajine kažu da su ruske snage zaplenile 14 tona humanitarne pomoći, koja se nalazila u konvoju od 12 autobusa u četvrtak na jugu Ukrajine. Pomoć je sadržala lekove i hranu.

Ruske snage su u četvrtak zaustavile još jedan konvoj od 45 autobusa, poslatih da evakuišu civile iz opkoljenog lučkog grada Marijupolja pre nego što je stigao na odredište. Nije odmah bilo jasno kada i da li će konvoju biti dozvoljeno da nastavi.

Dan pošto su ukrajinski zvaničnici rekli da je Rusija prekršila obećanje da će smanjiti vojne operacije na periferiji ukrajinske prestonice, Kijeva, SAD i zapadni saveznici dočekali su tvrdnje Rusije sa stalnim skepticizmom.

Britanski vojni obaveštajni odsek upozorio je rano u četvrtak da se većina ruskih snaga u blizini Kijeva stoji tu gde je i bila "uprkos povlačenju ograničenog broja jedinica".

"Teške borbe će se verovatno voditi u predgrađima grada narednih dana", rekao je u saopštenju britanski ataše za odbranu Mik Smit.

Uništena ruska oklopna vozila na obodima Kijeva, 31. marta 2022.
Uništena ruska oklopna vozila na obodima Kijeva, 31. marta 2022.

Stariji zvaničnik odbrane SAD opisao je ruska pomeranja kao "mala", upozoravajući da ruske snage nastavljaju da gađaju Kijev i druge severne gradove vazdušnim napadima i artiljerijom.

"Ni na koji način nije masovno, niti je brzo", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi kasnije u četvrtak, napominjući da je manje od 20 odsto ruskih snaga raspoređenih protiv Kijeva i Černigova premešteno.

"Nije baš jasno kuda će ići, koliko dugo i u koju svrhu", rekao je Kirbi. "Ali ne vidimo nikakve naznake da će oni biti poslati kući".

Zvaničnici odbrane veruju da će većina premeštenih ruskih snaga verovatno krenuti u Belorusiju radi snabdevanja i održavanja pre nego što se vrate u Ukrajinu, verovatno da bi pomogli ruskim snagama koje se bore u istočnom delu zemlje.

Međutim, čak i tamo, zvaničnici SAD procenjuju da je ruska vojska u zastoju.

Rusija je uložila više napora u Donbas, dodao je neimenovani zvaničnik odbrane SAD, koji je tražio da ostane anoniman, upozoravajući da bi "to moglo da znači da bi ovo mogao da bude dugotrajniji sukob".

Pentagon je u četvrtak saopštio da je sekretar za odbranu Lojd Ostin odobrio produženje raspoređivanja nosača USS Hari S. Truman u Sredozemnom moru zbog borbi u Ukrajini. Pentagon je takođe rekao da će Ostin zadržati trupe u sastavu 82. vazdušno-desantne divizije u Poljskoj "još neko vreme".

Experts Warn Russia Not Ready for Cease-Fire with Ukraine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u četvrtak da njegov ruski kolega nastavlja sa invazijom na Ukrajinu dok se međunarodne humanitarne organizacije bore da izvuku civile iz opkoljenog lučkog grada Marijupolja – koji je ukrajinski predsednik u četvrtak opisao kao "najstrašnije mesto u Evropi".

"Ideja da povlači sve trupe iz okoline Kijeva i kreće se na jug - nema dokaza da je to učinio", rekao je Bajden.

XS
SM
MD
LG