Linkovi

Crveni krst radi na evakuaciji civila iz Marijupolja


Evakuisani iz Marijupolja stižu u prijemni centar u Zaporožju, 31. marta 2022.

Timovi Međunarodnog komiteta Crvenog krsta treba da osiguraju "bezbedan prolazak civila" iz ukrainske luke Marijupolj, saopštil je humanitarna agencija, nakon što je postignut dogovor o privremenom prekidu vatre na lokalnom nivou.

“Iz logističkih i bezbednosnih razloga, bićemo spremni da započenom operaciju bezbedne evakuacije civila u petak, pod uslovom da sve strane pristanu na tačne uslove, uključujući rutu, vreme početka i trajanje evakuacije", saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Konvoj ukrajinskih autobusa krenuo je ka južnom gradu Marijupolju, u novom pokušaju da se dostavi humanitarna pomoć i izbave zarobljeni civili, kaže zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Ona je kazala da je na putu za Marijupolj 45 autobusa, pošto je Crveni krst dogovorio sa Rusijom da se otvori bezbedni koridor.

Nekolko ranijih pokušaja da se civili organizovano evakuišu iz Marijupolja je propalo zbog neuspešnog prekida vatre, pa su građani mogli da pojedinačno izađu automobilom, na svoju ruku.

Gradonačelnik Marijupolja je ranije rekao da je oko 170.000 civila ostalo zarobljeno u gradu, bez osnovnih sredstava za život - struje, vode, hrane.

Grad je nekada imao više od 400.000 stanovnika i strateški je važan za Rusiju jer je predstavlja izlaz na Azovsko more. Marijupolj je pod ruskom opsadom od početka rata.

Rusija negira da je gađala civile.

XS
SM
MD
LG