Linkovi

Ukrajina: Rusi napuštaju Černobilj zbog izloženosti radijaciji


ARHIVA: Nuklearna elektrana Černobilj viđena iz napuštenog grada Pripjata u Ukrajini.
ARHIVA: Nuklearna elektrana Černobilj viđena iz napuštenog grada Pripjata u Ukrajini.

Ruski vojnici počeli su da napuštaju nuklearnu elektranu Černobilj, nakon što su izloženi "značajnim dozama" radijacije posle kopanja rovova na teško kontaminiranoj lokaciji, saopštila je u četvrtak ukrajinska državna kompanija Energoatom, dok sukobi besne u predgrađima Kijeva i na drugim frontovima.

Energoatom nije naveo detalje o stanju ruskih vojnika niti za koliko njih se veruje da su bili izloženi radijaciji. Međutim, saopšteno je da su Rusi kopali rovove u šumi unutar zone zabranjenog ulaza oko sada zatvorene nuklearke u kojoj se 1986. odigrala najteža nuklearna katastrofa na svetu.

Vojnici su "počeli da paniče pri prvim znacima bolesti, koji su se veoma brzo pojavili" i pripremaju se za napuštanje Černobilja, navodi Energoatom.

Iz Kremlja još nema komentara na vest o tome da su ruski vojnici bili izloženi radijaciji.

Ruske snage zauzele su Černobilj u ranim fazama invazije koja je počela 24. februara, što je izazvalo strah da bi mogli da izazovu štetu ili poremećaje koji bi mogli da dovedu do širenja radijacije. Ukrajinski radnici na lokaciji nadziru bezbedno skladišenje šipki istrošenog goriva i zabetonirane ostatke reaktora koji je eksplodirao.

XS
SM
MD
LG