Linkovi

Ukrajina odbacuje tvrdnje da je napala skladište goriva u Rusiji


Požar u skladištu goriva u Bolgorodu, u Rusija, 1. aprila 2022. (Foto: Reuters/Russian Emergencies Ministry/Handout)
Požar u skladištu goriva u Bolgorodu, u Rusija, 1. aprila 2022. (Foto: Reuters/Russian Emergencies Ministry/Handout)

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ukrajinska helikoptera tipa MI-24 napala skladište goriva u ruskom regionu Belgorod, izvestila je ruska nezavisna agencija Interfaks.

Oleksij Danilov, visoko pozicionirani ukrajinski bezbednosni zvaničnik odbacio je ruske tvrdnje da je Ukrajina odgovorna za napada u Belgorodu.

"Iz nekog razloga kažu da smo mi to učinili - ali prema informacijama kojima raspolažemo to ne odgovara stvarnosti", rekao je Danilov u obraćanju na ukrajinskoj državnoj televiziji.

Prethodno je tu informaciju, koja govori o prvom navodonom ukrajinskom napadu na tlo Rusije od početka ruske invazije 24. febrara, obelodanio jedan od tamošnjih lokalnih ruskih guvernera.

Fotografije napravljene od video snimka navodnog napada objavljene na internetu pokazuju nešto što izgleda kao da je nekoliko projektila ispaljenih sa male visine, posle čega je usledila eksplozija. Rojters nije mogao da proveri autentičnost snimaka.

Helikopteri su napali objekat pošto su prešli granicu na maloj nadmorskoj visini, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

U nastalom požaru povređena su dva radnika, dodao je Gladkov, dok su neke oblasti u gradu, koji se nalazi u blizini ukrajinske granice - evakuisane.

Međutim, ruska naftna kompanija Rosneft ROSN.MM, koja je vlasnik skladišta goriva, navela je u odvojenom saopštenju da niko nije povređen u požaru, iako nije dala informacije o uzroku.

U skladištu municije u blizini Belgoroda u sredu je izbio požar, koji je doveo do serije eksplozija. Gladkov je tada rekao da vlasti čekaju da rusko ministarstvo odbrane utvrdi uzrok.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija ojačati zapadne granice "kako nikome ne bi bilo na pamet da napadne", prenosi novinska agencija RIA.

XS
SM
MD
LG