Linkovi

Portparol Kremlja tvrdi da se pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju u ponedeljak


Sala u kojoj ukrajinska i ruska strana pregovaraju na teritoriji Belorusije (Foto: Sergei Kholodilin/BelTA via AP)

Pregovori između Ukrajine i Rusije biće nastavljeni u ponedeljak, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov, objavila je ruska državna agencija RIA novosti, preneo je Rojters.

Razgovori se trenutno ne vode“, rekao je Peskov – reagujući na navode Oleksija Arestoviča savetnika ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je rekao da su dve strane u nedelju vodile razgovore.

Tokom osamnaest dana, koliko traje ruska invazija na Ukrajinu, održane su tri runde razgovora Rusije i Ukrajine u Belorusiji.

Bile su usredsređene su na humanitarna pitanja, a pojedini koridori za evakuaciju civila bili su delimično otvoreni tokom tog perioda.

U istom danu, ukrajinski predsednik Zelenski pozvao je velike američke softverske kompanije, Majkrosoft, Orakl i nemački SAP da obustave podršku svojim servisima u Rusiji.

"Prekinite podršku svojim servisima u Rusiji – zaustavite rat!”, objavio je Zelenski na društvenoj mreži Tviter.

Britanski premijer Boris Džonson u nedelju je predsedniku Ukrajine preneo da će Britanija nastojati da osnaži, kako je navedeno, ukrajinsku samoodbranu.

To će, kako je saopšteno iz Džonsonovog kabineta, biti i jedan od tema susreta predstavnika Združenih ekspedicionih snaga koje osim Velike Britanije mogu činiti Danska, Finska, Estonija, Island, Letonija, Litvanija, Holandija, Švedska i Norveška.

Dvojica zvaničnika osudila su ubistvo Brenta Renoa, brojnih nevinih Ukrajinaca, kao i otmice gradonačelnika Dnjiprorudna i Mariupolja”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, tokom dana razgovarali su i ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba i američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Saglasni smo da je potrebno učiniti više kako bi se zaustavila ruska agresija i Rusija odgovorila za zločine koje je počinila”, napisao je Kuleba na društvenoj mreži Tviter – rekavši i da je zahvalan na američkoj pomoći.

XS
SM
MD
LG