Linkovi

SAD osudile ruski napad na ukrajinsku bazu u Javorovu


Posledice napada na ukrajinski Međunarodni centar za mir i stabilnost u Javorivu (Foto: Foto: @BackAndAlive/via REUTERS)
Posledice napada na ukrajinski Međunarodni centar za mir i stabilnost u Javorivu (Foto: Foto: @BackAndAlive/via REUTERS)

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je ruski napad na ukrajinsku bazu u mestu Javorov, u kom je, kako su objavile ukrajinske vlasti, poginule 34 osobe, dok ih je 134 ranjeno.

"Osuđujemo raketni napad Ruske Federacije na Međunarodni centar za mir i bezbednost u Javorovu. Brutalnost mora prestati", objavio je Blinken na društvenoj mreži Tviter.

Ruske snage napale su Međunarodni centar za mir i stabilnost u Javorovu, vojni objekat blizu Lavova, što je do sada najzapadnija meta u ratu u Ukrajini.

Međunarodni centar za mir i stabilnost u Javorovu, nalazi se na manje od 25 kilometara od granice sa Poljskom, članicom NATO-a.

U napadu je poginulo 35 osoba, a ranjeno je 134, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Ruske vlasti saopštile su da su napale centar za obuku u zapadnoj Ukrajini – tvrdeći da je u udaru poginulo najmanje 180, kako su navele, stranih plaćenika i uništena znatna količina oružja koje su obezbedile druge države.

Ruski ministar odbrane Igor Konašenkov izjavio je da će Rusija nastaviti napade protiv, kako se izrazio, stranih plaćenika.

U bazi su radili i strani vojni instruktori, ali iz NATO-a saopštavaju da osoblje alijanse nije bilo u bazi u trenutku napada.

Regionalni guverner Maksim Kozicki kazao je da je Rusija ispalila oko 30 raketa na vojnu bazu.

Gradonačelnik Ivano-Frankovska, koji je takođe na zapadu zemlje, rekao je da su Rusi i tamo ponovo gađali aerodrom, ali da nije bilo žrtava prema prvim podacima.

U Kijevu su se u nedelju ujutru ponovo oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je ruske snage da će se Ukrajinci "boriti do smrti" ako Rusi pokušaju da okupiraju Kijev.

"Ako im je cilj da bombardovanjem izbrišu istoriju ovog regiona i sve nas unište, onda će doći u Kijev. A ako im je to krajnji cilj, neka dođu, ali će tu živeti sami", kazao je Zelenski.

XS
SM
MD
LG