Linkovi

Američki režiser i novinar poginuo u Ukrajini


ARHIVA - Brent Reno na dodeli nagrada Pibodi u Njujorku 2015. (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)
ARHIVA - Brent Reno na dodeli nagrada Pibodi u Njujorku 2015. (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)

Brent Reno, nagrađivani američki režiser i novinar, poginuo je u Ukrajini odakle je izveštavao iz predgrađa glavnog grada Kijeva, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je život izgubio u Irpinu, predgrađu koje su poslednjih dana učestalo granatirale ruske trupe, izvestio je Njujork tajms.

Ukrajinski zvaničnici naveli su da je ranjen još jedan novinar Huan Aredondo koji je prebačen u bolnicu u prestonici Kijevu.

On je tokom prijema u snimku agencije Rojters opisao da su prilikom prolaska kroz punkt u Irpinu ruske strane otvorile vatru nan njih dvojicu.

"Bili smo nas dvojica - moj prijatelj Brent Reno. Ustreljen je i ostavljen. Razdvojili su nas, neko me je podigao na nosila u ambulantna kola", rekao je on.

Povodom smrti američkog novinara reagovao je Anton Geraščenko - savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

"Reno je životom platio pokušaj da razotkrije podmuklost, surovost i nemilosrdnost agresora”, saopštio je Geraščenko.

Brent Reno radio je za Njujork tajms prethodnih godina, poslednji put 2015, i nije izveštavao za tu medijsku kuću o aktuelnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavio je taj medij.

Tajms je ukazao da je posledica medijskih napisa o tome da je radio za taj medij iz Ukrajine to što je uz sebe imao njihovu pres karticu – izdatu pre više godina.

Izrazito smo žalosni zbog smrti Brenta Renoa. Bio je talentovani filmski stvaralac”, saopštila je Danijel Rouds – predstavnica za medije Njujork tajmsa.

Reagujući na pogibiju američkog novinara Komitet za zaštitiu novinara, njujorška nevladina organizacija, zatražila je da krivci odgovaraju za ubistvo Brenta Renoa.

Šokirani smo i ožalošćeni zbog smrti novinara Brenta Renoa u Ukrajini. Reč je o neprihvatljivom napadu i kršenju međunarodnog prava. Potrebno je da ruske trupe odmah prekinu nasilje nad novinarima i civilima u Ukrajini. Ko god da je ubio Renoa za to mora da odgovara", saopštio je Karlos Martinez dela Serna - programski direktor Komiteta za zaštitu novinara.

Pedesetogodišnji Reno je tokom karijere radio za brojne američke novinske i medijske organizacije, uključujući HBO (Ejč-Bi-Ou), NBC (En-Bi-Si) i Njujork tajms.

Reno je učestalo sarađivao sa bratom Krejgom. Dobitnici su prestižne nagrade Pibodi – za dokumentarac snimljen u produkciji Vajs njuza.

Radili su filmske i televizijske projektke iz zona sukoba širom sveta.

Tokom protekle decenije, izveštavali su o ratovima u Iraku i Avganistanu, zemljotresu na Haitiju, nasilju kartela u Meksiku i izbeglicama iz Centralne Amerike, navedeno je na njihovoj internet stranici.

XS
SM
MD
LG