Linkovi

Rusija proširila ratne ciljeve u Ukrajini, EU usaglasila sedmi paket sankcija


Ruski vojnici u Melitopolju, na jugu Ukrajine, 14. jul 2022. (Foto: AP )
Ruski vojnici u Melitopolju, na jugu Ukrajine, 14. jul 2022. (Foto: AP )

Diplomate Evropske unije su na sastanku u sredu u Briselu usaglasile novu rundu sankcija protiv Rusije, koja obuhvata zabranu uvoza ruskog zlata i zamrzavanje imovine Sberbanke - najveće ruske banke, prenosi agencija Rojters.

Kaznene mere, koje bi trebalo da stupe na snagu u četvrtak, obuhvataju i sankcionisanje dodatnih pojedinaca i entiteta koji se smatraju odgovornim za rat u Ukrajini, saopšteno je iz Češke koja trenuto predsedava EU.

Reč je o sedmom paketu sankcija koje su Rusiji uvedene od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

U Moskvi, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da su vojni "zadaci" u Ukrajini sada prošireni van istočnog regiona Donbas, dok ruske snage nastavljaju da granatiraju istok i jug zemlje.

Lavrov je za državnu novinsku agenciju RIA Novosti takođe je upozorio da će ruski ciljevi biti još više prošireni ako Zapad nastavi da snabdeva Kijev oružjem dugog dometa kao što su američki artiljerijski raketni sistemi HIMARS. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u sredu da će Sjedinjene Države Kijevu poslati još četiri HIMARS-a, u okviru novog paketa vojne pomoći.

Lavrov je ocenio da se situacija promenila od mirovnih pregovora krajem marta na kojima nije bilo napretka. U to vreme, kako je naveo Lavrov, fokus je bio na Donjecku (DPR) i Lugansku (LPR), samoproglašenim separatističkim entitetima u istočnoj Ukrajini.

"Geografija je sada drugačija, daleko je od toga da ima samo veze sa DPR i LPR, tu su takođe regioni Herson i Zaporožje kao i brojne druge teritorije", rekao je najviši ruski diplomata.

Komentari Lavrova su najdirektnije priznanje, do sada, da su ruski ratni ciljevi prošireni tokom pet meseci rata, ocenjuje agencija Rojters. U Vašingtonu je u utorak saopšteno da ima nagoveštaja da se Moskva priprema da formalno pripoji teritoriju koju kontroliše u Ukrajini.

Iz Stejt departmenta je u sredu poručeno da izjava Lavrova pokazuje da se Rusija kreće ka aneksiji na koju Amerika upozorava i da to neće proći neometano i nekažnjeno.

Rusija je preuzela kontrolu nad Luganskom, jednim od dva regiona koji čine Donbas, ali i dalje nije ni blizu tome da osvoji celi Donjeck, a proteklih nekoliko nedelja je pojačala raketne napade na gradove širom Ukrajine.

Ukrajinska vojska i zvaničnici u sredu su saopštili da je bilo žestokih i ponekada fatalnih ruskih napada u svetlu, kako tvrde, uglavnom neuspešnih pokušaja kopnenih snaga da napreduju.

U ruskoj invaziji su ubijene hiljade ljudi, raseljeni milioni, a gradovi razoreni, naročito na istoku i jugoistoku zemlje. Iz Ukrajine je, od invazije, bilo više od 9,5 miliona prelazaka granice, saopštile su u sredu Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG