Linkovi

Novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov dobili Nobelovu nagradu za mir


ARHIVA - Dmitrij Muratov, urednik Novaje Gaze i Marija Resa, direktorka medija Repler.
ARHIVA - Dmitrij Muratov, urednik Novaje Gaze i Marija Resa, direktorka medija Repler.

Norveški Nobelov komitet dodelio je Nobelovu nagradu za mir 2021. novinarima Mariji Resi sa Filipina, i Dmitriju Muratovu iz Rusije, "zbog hrabre borbe za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji." Komitet je dodao da je borba za zaštitu slobode izražavanja - preduslov za demokratiju i trajni mir.

Filipinska novinarka Marija Resa dobilia je priznanje za svoju hrabru primenu slobode izražavanja da bi razotkrila zloupotrebe moći, upotrebu nasilja i sve veći autoritarizam u svojoj rodnoj zemlji. Kao istraživački novinar, i ko-osnivač digitalne medijske kompanije Repler (Rappler), Resa je posebno usmerila pažnju na kontroverznu kampanju predsesdnika Rodriga Dutertea u borbi protiv narkotika, navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta.

Marija Resa i njen Repler su takođe dokumentovali kako se koriste društveni mediji da bi se širile lažne vesti, maltretirali protivnici i manipulisalo javnim diskursom.

Komitet je odao priznanje ruskom novinaru Dmitriju Andrejeviču Muratovu za višecenijsku odbranu slobode govora u Rusiji, u sve težim okolnostima. 1993. godine, bio je koosnivač nezavisnog dnevnika Novaja Gazeta, čiji je glavni urednik od 1995. Smatra se da je Gazeta najviše nezavisan dnevni list koji danas izlazi u Rusiji i ima ozbiljan kritički stav prema vlastima.

Odbor je saopštio da je zbog svog novinarstva zasnovanog na činjenicama, i profesionalnog integriteta, dnevnik važan izvor informacija o cenzurisanim aspektima ruskog društva. Objavljivao je kritičke članke na temu korupcije, policijskog nasilja, nezakonitih hapšenja, izbornih prevara i upotrebe ruske vojne sile unutar i van granica Rusije.

Dvoje novinara podeliće nagradu u iznosu od 1,1 milion dolara.

Nagrade za medicinu, fiziku, hemiju i književnost takođe su dodeljene ove nedelje, a Nobelova nagrada za ekonomiju biće dodeljena u ponedeljak.

Nagrade će formalno biti uručene u decembru. Međutim, zbog pandemije Kovida 19, akademija je saopštila da će ovogodišnja ceremonija biti mešavina digitalnih i fizičkih događaja. Laureati će primiti svoje medalje i diplome u svojim zemljama.

U izveštaju su korišćene informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG